Prenumerera på nyheterna

Spanien stänger dörren för att legalisera hasch

Att röka hasch eller marijuana offentligt liksom att köpa och sälja kommer i fortsättningen att vara förbjudet. Efter att vänsterpartiet Mas País lämnat in en motion om att legalisera bruket av hasch eller marijuana har en majoritet i kongressen sagt nej.
Uppskattningsvis är det mer än tre miljoner spanjorer som regelbundet röker, dricker eller på annat sätt konsumerar hasch eller marijuana. Nästan en tredjedel av dessa gör det dagligen.

Precis som tidigare väntar böter vid konsumtion offentligt på gator eller i barer även om det gäller små mängder. Bötesbeloppet sträcker sig upp till 30.000 euro, skriver Diario SUR.

Mas País hade motionerat om att legalisera konsumtion och försäljning av cannabis offentligt och privat både som rekreation och terapeutisk användning.

Efter att partiledaren Íñigo Errejón presenterade förslaget för några veckor sedan stod det klart att de båda högerpartierna Partido Popular och Vox skulle rösta nej. Efter att en majoritet av PSOE:s ledamöter också röstat nej var saken avgjord.

Det blev 70 ja-röster från vänstersidan och från de nationalistiska separatistpartierna Más País, ERC, Unidas Podemos, EH Bildu, CUP, JxCat, Compromís och Nueva Canarias. Även det liberala mittenpartiet Ciudadanos röstade ja.

Frågan väntas komma upp igen efter att det katalanska republikanska partiet Esquerra och ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos väntas lägga fram nya förslag om att legalisera hasch och marijuana.

I framtiden tyder mycket på att cannabis blir legaliserat i samband med terapeutisk användning. Hela 90 procent av spanjorerna stöder ett sådant förslag visar undersökningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.