Spanien stänger sina landgränser

Spaniens Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska har meddelat att landgränserna stängs från och med midnatt för inresande.

Efter midnatt natten mellan den 16 och 17 mars får endast spanska medborgare, fastboende utlänningar (residenter) i Spanien samt gränsarbetare komma in i landet. Undantag kan också göras för de som kan dokumentera något exceptionellt behov. Det införs heller inga begränsningar från spansk sida när det gäller att resa ut ur landet (Portugal och Marocko har redan tidigare stängt sina gränser).

Tills vidare görs inga begränsningar i hamnar och flygplatser men det har påpekats från myndighetshåll att åtgärder mot dessa kan övervägas och införas ”när som helst”.

Ministern har bekräftat att armén kan komma att sättas in för att bevaka gränserna. Marlaska har vidtagit dessa åtgärder efter att ha deltagit i en videokonferens med ett EU-råd för hälsa och inrikes frågor där Bryssel har offentliggjort ett förslag att stänga alla EU-gränser i 30 dagar, något som eventuellt kan godkännas i morgon.

Ministern tillade att stängningen av gränserna inte kommer att stoppa godstransporterna och inte heller de diplomater som är ackrediterade i Spanien. Han betonade att åtgärden avser att böja kurvan över nya coronafall och därmed garantera folkhälsan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.