Spanien utlyser akut larmtillstånd under 15 dagar

Den spanska regeringen kommer i morgon lördag att sammankalla till Ministermöte för att ta beslutet om att utlysa akut larmtillstånd i Spanien på grund av smittspridningen av ett nytt coronavirus som upptäcktes i Kina under fjolåret och som sedan har spritt sig.

Alarmtillståndet innebär att myndigheterna kan begränsa människors rörelse under 15 dagar. Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez meddelade det via videokonferens från regeringskansliet La Moncloa på fredagen att Ministermötet planeras till i morgon lördag.

Det finns olika sorters coronavirus som har påträffats tidigare som sars och mers. Det nya coronaviruset kallas sars-cov-2. Sjukdomen som viruset orsakar kallas covid-19.

Att Spanien planerar att utlysa akut larmtillstånd genom ett kungligt dekret gör att de kan använda de nödvändiga grundlagsrättsliga åtgärderna som anses nödvändiga för att stoppa smittspridningen och som ingår i artikel 116 i den spanska konstitutionen.

Det handlar alltså om att begränsa människors rörelser, men inte medborgarnas grundläggande rättigheter, säger Spaniens regeringschef Pedro Sánchez.

– Det kan inte uteslutas att vi under de kommande veckorna når upp till 10.000 drabbade, säger Pedro Sánchez.

– Det innebär mycket arbete, det blir svårt och det kan ta flera veckor, men vi kommer att vinna över viruset. Vi kan stoppa detta virus tillsammans, men allt beror på var och en av oss.

Sánchez uppmanar äldre människor och kroniskt sjuka att skydda sig och att inte ha några kontakter eller besöka offentliga platser. Han uppmanar även alla minderåriga och unga människor att begränsa kontakterna.

Sánchez kommer i eftermiddag att samtala med alla regionala presidenter.

– Vi vill ha maximal samordning av resurserna.

Exakt vilka fler åtgärder som kommer att antas under larmläget tas det beslut om i morgon. Ministerrådet kommer då att godkänna en rad exceptionella åtgärder för att mobilisera alla statens resurser för att bekämpa pandemin.

Oppositionsledaren Pablo Casado säger att de stödjer beslutet om att utlysa akut larmtillstånd.

(Foto: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.