Prenumerera på nyheterna

Spaniens äldsta invånare har överlevt COVID-19

Maria Branyas en 113 år gammal dam är enligt spanska media den äldsta person i Spanien som har överlevt coronasmittan.

Maria föddes 1907 i San Francisco i USA där hon tillbringade sin barndom, hennes far som var en journalist från Pamplona hade efter att ha arbetat en säsong i Mexiko fått arbete där som ansvarig för den amerikanska tidningen ”Mercurio”. 1915 flyttade familjen tillbaka till Spanien, efter en lång resa genom New Orleans och de katalanska städerna Barcelona, Banyoles, Girona, Calonge i Sant Antoni och Palol de Revardit, men nu har hon bott i ungefär två decennier på äldreboendet Residence María del Tura i Olot. Under båtresan från USA dog hennes tuberkulossjuke far och han kropp sänktes i havet. Hennes mor var bördig från Barcelona och det var det som gjorde att de slutligen hamnade i Katalonien.

Den 4 mars tio dagar före Spanien införde en av Europas striktaste restriktioner firade hon sin 113 födelsedag, då var hela hennes familj och firade med henne. Det var sista dagen som hennes familj kunde besöka henne, därefter har all kontakt varit via telefon.

Efter att Maria blev förklarad som Spaniens äldsta person i december förra året startade hennes dotter Rosa Moret ett twitterkonto i mammans namn. Där berättade hon den 27 mars att coronaviruset spreds på äldreboendet. Hon skrev ett meddelande där hon tackade personalen för att de riskerade sina liv för att ta hand om boende som hon själv. ”Trots ångest och påfrestningar kommer de för att ta för hand om oss varje dag. Tack.”

I april fick hon en urinvägsinfektion och då testades hon också positivt för coronavirus varför hon omedelbart sattes i isolering. Hon var i isolering fram till förra veckan då hon testades negativt för coronavirus. Hon skrev då en” tweet” där hon förklarade att hon hade besegrat COVID-19.

Hennes dotter Rosa Moret försäkrar att trots att hennes mor tappat mycket i syn och hörsel så är hon klar i huvudet och anser att pandemin ”är ett elände för alla”. Nu mår hon bra igen och vill prata, förklara och reflektera säger hennes dotter. När dottern blir tillfrågad om hemligheten med mammans långa liv svarar hon att det är en fråga om att ”ha bra hälsa”. Hon har aldrig rökt och aldrig sportat mer än promenader med sina vänner på Ramblan i Girona. Hon har heller aldrig tidigare haft någon allvarlig sjukdom, inte ens ett brutet ben.

Under sitt långa liv har Maria sett sina föräldrar, alla sina tre bröder, August ett av sina tre barn samt många vänner dö, detta säger Maria är något som är och måste accepteras. Hennes två döttrar Teresa och Rosa lever dock och de är 86 respektive 76 år gamla, hon har dessutom elva barnbarn varav ett redan är 60 år gammalt och tretton barnbarnsbarn. Hennes familj ser nu fram mot att kunna besöka henne igen.

”Erfarenheten från Maria Branyas är anmärkningsvärd. Hennes historia erbjuder en kraftfull påminnelse om att människor i alla åldrar kan överleva coronavirus och fortsätta att leva ett aktivt liv efteråt. Hennes överlevnad visar på svagheten i den strategi som bygger på kronologisk ålder som grund för att begränsa tillgången till vård, berättade Thomas Scharf, professor i social gerontologi och ordförande i British Society of Gerontology för Forbes. ”Universella sjukvårdssystem som erbjuder vård baserat på individuella behov snarare än betalningsförmåga innebär att fler människor som Maria Branyas kan övervinna coronavirus och spendera värdefull tid med sina nära och kära”.

Maria Branyas är bland de äldsta överlevande av coronavirus i världen. I Storbritannien rapporterade Guardian att en 106-årig kvinna rapporterades ha återhämtat sig från coronavirus i april och kinesiska medier rapporterade återhämtningen av en 103-årig kvinna i mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.