Prenumerera på nyheterna

Spaniens ekonomi krymper i år, men det vänder 2021

I sin senaste World Economic Outlook som den internationella valutafonden (IMF) släppte i går förutspåddes att den spanska ekonomin kommer att krympa med 12,8% i år. En siffra som är sämre än i något annat avancerat land.

Spanien är återigen i spetsen när det gäller effekterna av den globala pandemin. Efter att ha upplevt den största nedgången i hela Europeiska unionen mellan april och juni och på väg mot den andra infektionsvågen, är landet nu på väg mot den största nedgången i aktiviteten av alla utvecklade ekonomier 2020. IMF medger att ”osäkerheten kring baslinjeprojektionen är ovanligt stor” på grund av all folkhälsa och ekonomiska faktorer som är inblandade i pandemin, men forskningen ger fortfarande en användbar jämförelse mellan Spanien och resten av världen.
Exempelvis förväntas euroområdet minska med i genomsnitt 8,3% och den amerikanska ekonomin krympa med 4,3%. Spanien hamnar på 17: e plats på den globala listan över största nedgångar i bruttonationalprodukt (BNP), jämförbart med Libyens härjade ekonomi och tillsammans med små nationer som Maldiverna och Aruba, länder som är extremt beroende av turism.

Arbetsmarknaden ser heller inte ljus ut, arbetslösheten i Spanien förväntas ligga runt 16,8%. Sådana siffror finns normalt inte i avancerade och framväxande ekonomier, det enda undantaget är Grekland där arbetslösheten förväntas överstiga 20% i år.

De dystra siffrorna kommer trots allt inte som någon överraskning eftersom siffrorna från IMF inte skiljer sig så mycket från den spanska regeringens prognos som förutsåg en minskning av ekonomin med 11,2% i år. Även den spanska riksbanken har varnat för en nedgång på mellan 10,5% och 12,6%, riksbankens prognos kom förra månaden.

I de senaste offentliga uttalandena varnade spanska riksbankens direktör Pablo Hernández de Cos och Europeiska bankmyndighetens president José Manuel Campa att det som började som en hälsokris nu är en ekonomisk kris som kan sträcka sig till den finansiella sektorn och få mer än en bank att hänga på repen.

När det gäller 2021 förväntar sig IMF att Spanien växer snabbare än euroområdet som helhet, med 7,2% jämfört med 5,2%, medan den spanska regeringen hoppas att effekterna av den europeiska återhämtningsfonden kommer att driva tillväxten till 9,8%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.