Prenumerera på nyheterna

Spaniens melonsäsong är i full gång

Odlarna förväntar sig en stor efterfrågan nu när de första volymerna skördas, de har mycket god kvalitet i år men storlekarna är mindre än vanligt.

”Kvalitet och storlek hänger samman med att de senaste månadernas regn och färre timmar med solljus gör att den tidiga produktionen kännetecknas av mindre storlekar än vad vi vanligen erbjuder” säger Laureano Montesinos, direktör för producent och exportföreningen Proexports melon- och vattenmelonkommitté.

57 procent av Spaniens melon- och vattenmelonproduktion kommer från Murcia. Förra året exporterade regionen 252 298 ton till ett värde av 179 miljoner euro. Det planterade området i Murcia-regionen är ungefär som förra året på 5 600 ha, varav vattenmeloner utgör cirka 2 900 ha, något mindre än 2019. Proexport säger att betydande volymer av de olika melonsorterna kommer att finnas tillgängliga från andra halvan av juni.

Proexport säger att odlarna hade gjort betydande ansträngningar och för att upprätthålla sin aktivitet och garantera arbetarnas hälsa mitt i Covid-19-pandemin vilket har medfört ökade kostnader i hanteringen.

Vi tror att det trots nedtrappningen (på grund av restriktioner) på våra olika exportmarknader ändå blir en ökning av konsumtionen både den inhemska och den utländska. Pandemin har emellertid tillfälligt satt bromsarna på Murcias mål att nå nya exportmarknader som Asien och Kanada.

Frankrike är den ledande exportmarknaden för meloner, med 28 procent av exporten, följt av Tyskland med 24 procent och Storbritannien med 18 procent. På vattenmeloner är huvudmarknaderna Tyskland (33,5 procent), Storbritannien (20 procent) och Frankrike (13 procent).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.