Prenumerera på nyheterna

Spaniens nationaldag den 12 oktober 2020

Den 12 oktober är det Columbusdagen, dagen räknas också som Spaniens nationaldag och den firas till minne av att Christoffer Columbus landsteg i San Salvador den 12 oktober 1492.

Dagen kallas också för ”Día de la Hispanidad”samt även ”Fiesta Nacional de España”, Hispanidad är en sammanslutning av länder med ursprung från den iberiska halvön och Spanien. Dagen är en nationell helgdag och många butiker och alla kontor är stängda, restauranger brukar vara öppna som vanligt. Firandet är av tradition ganska stillsamt, landets flagga hissas i Madrid av den spanske kungen, sedan följer normalt sett en militärparad och en flyguppvisning. Det brukar inte vara något större firande på gatorna utan många stannar hemma med sina familjer och tittar på paraden och flyguppvisningen på TV. Men i år sätter pandemin COVID-19 stopp för det mesta firandet, den stora paraden i Madrid är inställd. Det är försvarsministeriet som har beslutat att ställa in för att förhindra spridning av coronavirus.

Istället blir det en mindre och mer diskret tillställning på Plaza de la Armería del Palacio Real vid kungliga slottet. Den tillställningen kommer att ledas av kung Felipe VI och det blir ett begränsat deltagande av försvarsmakten, legionen kommer där att spela en framträdande roll då de firar 100-ås jubileum i år. Flygvapnets akrobater ”Patrulla Águila” förväntas också delta, men detta är som för alla flyguppvisningar givetvis beroende av att molnbasen inte är för låg.

Dagen är även en religiös helgdag för ”Virgen del Pilar” som firas i delar av Spanien, speciellt i Aragón. Även här blir det ett mycket mer begränsat firande, i vissa delar av landet har myndigheterna helt förbjudit allt organiserat firande av Virgen del Pilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.