Prenumerera på nyheterna

Spaniens planering inför sommaren: Nationellt nödläge upphör 9 maj

Redan veckan den 12 april ska det finnas fler immuniserade personer i Spanien än smittade. Därefter väntar fem steg fram till slutet av augusti då 70 procent ska vara immuniserade. Så ser Spaniens plan ut inför de kommande månaderna. Det berättade regeringschefen Pedro Sánchez när han framträdde på en pressträff under gårdagen i regeringskansliet La Moncloa.

Spaniens epidemiologiska data ligger i nuläget långt ifrån det mål som hälsovårdsministern Carolina Darias vid tidigare tillfälle har påtalat är incidenstalet 50 smittade per 100.000 invånare. I nuläget ligger det på 164,7.

Spanien har inte råd att stänga ned varför en gradvis öppning i kombination med att allt fler blir vaccinerade förväntas den närmaste tiden.

Sánchez säger också att hans avsikt är att inte be kongressen om en förlängning av det nuvarande nationella nödläget som löper ut den 9 maj. Det kunde betyda att regionernas perimeterkarantän och utegångsförbud upphör.

Nödläget ger utökad kompetens till Spaniens autonoma regioner att tillämpa de åtgärder som man anser nödvändiga för att bekämpa spridningen av covid-19.

Sánchez betonar att han vill ha med sig det interterritoriella rådet, hälsovårdsmyndigheterna och regionerna som är de som tar beslut om perimeterkarantän, utegångsförbud och när butiker samt serveringsställen kan hålla öppet.

Regeringschefens besked väcker även kritik. Inte minst från de politiska motståndarna i form av Andalusiens presidentråd Elías Bendodo och Kataloniens Meritxel Budó som menar att det är för bråttom och att det vore klokt att vänta och se hur situationen utvecklar sig.

Så här är Spaniens planerade vaccineringskalender:

Veckan 12 april: Fler immuniserade än smittade.
Veckan 3 maj: Fem miljoner immuniserade.
Veckan 1 juni: Tio miljoner immuniserade.
Veckan 15 juni: 15 miljoner immuniserade.
Veckan 19 juli: 25 miljoner immuniserade.
I slutet av augusti: 70 procent immuniserade.

Pedro Sánchez kommenterar den planerade vaccinationskalendern med att Spanien har kapacitet att administrera 3,5 miljoner vaccindoser i veckan. Under andra kvartalet ökar även tillgången av covidvaccin från Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca och Janssen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.