Prenumerera på nyheterna

Spaniens redaktörer oroas av strypt yttrandefrihet

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez högra hand, Iván Redondo, har blivit tillsatt att leda en politisk kommission där även underrättelsetjänsten CNI deltar. Målet är att tillsätta en handlingsplan mot falska nyheter, så kallade fake news.

Spaniens socialistregering vill utöka bevakningen av sociala nätverk och media med målet att hitta falska nyheter och desinformation. Det var under våren i samband med den första vågen av covid-19-pandemin då vilseledande information om pandemin spreds som ett förbud började diskuteras.

Tidningshus och redaktörer är av den åsikten att frågan om en övervakning för att upptäcka fake news måste hanteras varsamt. Det kan även finnas ett egenintresse hos regeringen att dra nytta av hälsokrisen för att upprätta kontrollmekanismer ”bakifrån” för att rätt nyheter publiceras.

I slutändan kan det kollidera med den grundläggande rätten till informationsfrihet som skyddas av den spanska konstitutionen.

Organisationen för medier, AMI (Asociación de Medios de Información) är ”djupt oroade” för regeringens planer med det som de kallar ”bekämpa falska nyheter”. Enligt redaktörerna kan det utgöra en ”kränkning” av andan i artikel 20 i den spanska konstitutionen som fastställer ”rätten att fritt uttrycka och sprida tankar, idéer och åsikter med ord på skrift eller att återge”.

Den spanska regeringen har inte konsulterat AMI i frågan.

Organisationen tillägger att de grundläggande rättigheterna måste försvaras som det var tänkta i spanska konstitutionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.