Prenumerera på nyheterna

Spaniens vapenexport ökar kraftigt

Den spanska exporten av krigsmaterial ökar och når sitt tredje bästa resultat någonsin. Det är främst Tyskland och Sydkorea som köper vapen från Spanien. Under 2019 steg exporten av krigsmaterial med nio procent till 4,04 miljarder euro. Det är bara tio miljoner från det nästbästa försäljningsresultatet någonsin. Det visar siffror från departementet för industri och handel.

Enligt analyser kommer siffran från 2019 att överträffas under 2020.

Även Spanien vapenexport till Sverige ökar med 0,4 procent till 17,9 miljoner euro.

Trots att det är en vänsterkoalition som styr Spanien sedan ifjol skiljer sig inte åtagandet åt när det gäller insatserna med att exportera vapen. Det visar en färsk studie från Paz J.M. Delàs över det senaste decenniet.

Partido Popular och PSOE:s politik för export av krigsmaterial ”skiljer sig inte mycket åt”. Rapporten visar att ökningen av verksamheten jämfört med 2018 långt översteg världsgenomsnittet på 8,6 procent.

Under det senaste decenniet har exporten av spansk krigsmaterial ökat med 258,3 procent, från 1,1 miljarder euro 2010 till strax över fyra miljarder euro förra året.

Faktum är att sedan 2013 har vapenexporten inte sjunkit under 3-miljarderstrecket.

Spanien ligger på sjätte plats i världsrankingen över länder med export av krigsmaterial. Före Spanien kommer USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina.

Spanien har 380 företag som arbetar med framställning av krigsmaterial. Några av de största är Airbus, Indra, Navantia, Iveco och Santa Bárbara.

Spanien har fått kritik för att de exporterat försvarsmaterial till länder i konfliktsituationer eller som deltar i insatser som kan liknas vid krig. Det gäller Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.