Prenumerera på nyheterna

Spanjorer bland minst villiga att kriga

Endast 21 procent av spanjorerna skulle kunna tänka sig att använda vapen för att försvara sitt land jämfört med 94 procent av marockanerna som är de mest benägna. 55 procent av svenskarna kan tänka sig att ta till vapen. Det visar en undersökning från WIN/Gallup International om inställningen i 70 länder.

Frågan som ställdes var: ”Om det var krig och ditt land var inblandat skulle du vara villig att kriga?”

Spanien har haft sitt inbördeskrig medan Sverige inte har varit i krig på över 200 år. Spanien är bland de länder med den lägsta andelen invånare som är villiga att gå i krig för att försvara sitt land. Endast 21 procent av invånarna skulle kunna tänka sig att ta till vapen för att försvara sitt land i ett eventuellt krig.

Världsgenomsnittet ligger på 60 procent medan det västeuropeiska genomsnittet ligger på 25 procent. Länder som medverkade i andra världskriget har låga procentsatser som Italien (20%), Tyskland (18%), Japan (11%), Belgien (19%) och Nederländerna (15%).

Västeuropa är den del av världen vars invånare har minst intresse av att delta i ett krig. Men det finns undantag: Finland där 74 procent är villiga att kriga och Sverige med 55 procent. Här är det hotet från Ryssland som spelar in.

Det land där flest är villiga att gå ut i krig är Marocko med hela 94 procent av befolkningen enligt Gallup International-undersökningen.

Bland världsreligionerna ligger islam i topp. Hela 78 procent av den muslimska befolkningen kan tänka sig gå ut i krig och försvara sitt land. För protestanter ligger siffran på 48 procent. Bland hinduer är siffran 77 procent följt av buddister med 66. 57 procent av ateisterna kan tänka sig gå ut i krig.

Bland katoliker och judar är siffran 52 respektive 51 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.