Prenumerera på nyheterna

Spanjorernas kunskaper om datasäkerhet är dålig

Bara 30% av spanjorerna vet vad den allmänna dataskyddsförordningen är ”Reglamento General de Protección de Datos (RGPD)”. Dessutom säger nästan 80% att de inte vet hur många organisationer som använder, lagrar eller får tillgång till deras personuppgifter, vilket visar på ett problem när det gäller datasekretess, förståelse för lagstiftningen och slutligt ansvar för skyddet av användarna.

I andra länder som Frankrike är antalet personer som känner till denna typ av lag detsamma som i Spanien, medan i Storbritannien är det ungefär hälften som känner till detta och i Tyskland är det 41%.

Sverige finns dessvärre inte med i studien som är utförd av det kanadensiska företaget Opentext.

Studien visar också att 39% av spanjorerna, inte litar på tredjepartsorganisationer för att hålla sin personliga information privat eller säker från dataintrång, hack och annat problem.

36% av konsumenterna säger också att de skulle vara villiga att betala mer för att göra affärer med ett varumärke som har åtagit sig att säkerställa integriteten för deras data. I den meningen säger cirka 40% av de tillfrågade att de skulle kontakta en organisation för att ta reda på hur de använder sin personliga information eller om de lagrar den i enlighet med lagen. Men bara 17% bekräftar att de redan har haft denna kontakt vid minst ett tillfälle.

Mer än hälften (57%) av spanjorerna säger att de vet hur de skall hålla sina egna privata data säkra i applikationer, sociala nätverk och e-postkonton. Oron för integriteten på internet ökar inte. Mindre än hälften av de spanska spelarna hävdar att de delar sina lösenord för spelplattformar som Steam, Xbox eller PS Network med de människor de lever med, men många fruktar för säkerheten för sina konton genom att inte känna till deras digitala vanor.

Men alla litar inte på säkerheten för de människor de bor med när de använder Internet. 38% av spanjorerna hävdar att de är oroliga över den ökade onlineaktiviteten inom speltjänster på grund av begränsningar relaterade till Covid-19. Dessutom säger 31% av de tillfrågade att de är oroade över att de digitala vanorna hos människorna de lever med kan påverka deras internetsäkerhet. I Sverige heter den nationella regleringen SFS 2018:218 Lag med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning (även benämnd dataskyddslagen i dagligt tal), vad vet du om den? Och om du bor eller verkar i Spanien vad vet du om den spanska motsvarigheten RGPD?

Relaterad artikel: Hur du upptäcker och åtgärdar intrång på ditt wifi-nätverk.

Bildtext: GDPR (General Data Protection Regulation), som börjar gälla i hela EU den 25 maj 2018, den spanska implementationen heter RGPD.
Artikel: Jonny Erixon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.