Prenumerera på nyheterna

Spansk honung från Axarquía erövrar London

Axarquía i södra Spanien har satt sig på biodlarnas världskarta genom en platinamedalj och en guldmedalj på den internationella honungstävlingen ”London Honey Awards 2020” i London.

Det är det lilla familjeföretaget Apícola La Milagrosa som producerar honung i Los Romanes i kommunen La Viñuela beläget i Axarquíaområdet i Málagaprovinsen. Företaget har funnits i nästan 40 år och leds nu av den unge (32 år) biodlaren Manuel Jesús López Ortega, yrket lärde han sig av sina föräldrar, Manuel och María, som startade verksamheten 1986.

Platinamedaljen som är den högsta utmärkelsen som delas ut i tävlingen gick till företagets johannesbrödshonung och det är första gången som de har skickat den honungen till en tävling.

De skickade också en avocadohonung till tävlingen och den belönades med en guldmedalj, de tillverkar flera olika sorter men de deltog bara med dessa två i tävlingen, Manuel Jesús erkänner att han känner sig stolt av utmärkelserna.

Att de valde just dessa två sorterna för tävlingen beror på att de tyckte att just dessa var de som bäst representerade Axarquíaområdet. ”Johannesbrödträdet är fortfarande mycket karaktäristiskt för området och avokado, även om det är en nyare gröda, är en produkt som också är associerad med Axarquía ”.

Enligt Manuel Jesús kännetecknas johannesbrödshonungen av att den inte är särskilt aromatisk men har en intensiv johannesbrödsmak med inslag av fikon och druvor, det är en flytande honung som kan kristallisera. Den har avslappnande egenskaper, den reglerar utsöndringen av magsyra och är mycket bra för att förhindra bronkiala sjukdomar.

När det gäller avokadohonungen så säger den unge biodlaren att den sticker ut för sin mörkbruna färg, den har en fruktig smak, som rostat rörsocker och lakrits. Den är rik på vitaminer D, E, B1, B2 och har betydande mängder mineraler som kalium, kalcium, magnesium och fosfor.

Apícola La Milagrosa producerar mellan fyra och fem ton honung av olika sorter per år, bland andra apelsinblom, rosmarin, timjan, kastanj, koriander, eukalyptus, anis och mango. “Vi flyttar bikuporna till de olika produktionsområdena, även om vi inte märker dem efter sorter förrän vi analyserat polleninnehållet”, säger Manuel Jesús.

Den huvudsakliga marknaden för produkterna är Málagaprovinsen även om honungen säljs i hela landet och även i flera länder i Europa. ”De utmärkelser vi har fått vid London Honey Awards 2020 har väckt många köpares intresse för våra produkter, även om vi är ett litet företag med liten produktion. I år har vi till exempel bara fått 300 kilo johannesbrödshonung, förklarar Manuel Jesús”.

Apícola La Milagrosa planerar att erhålla ekologisk produktionscertifiering och att även gå med i varumärket för provinsrådet ‘Sabor a Málaga’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.