Prenumerera på nyheterna

Spansk minister hotar Open Arms med böter

Det spanskflaggade räddningsfartyget Open Arms riskerar böter på upp emot 900.000 euro på grund av att de inte har ett auktoriserat tillstånd att agera räddningsfartyg. Det säger Spaniens t f vice regeringschef socialisten Carmen Calvo.

Migrationskrisen fick ett slut i tisdags då nästan hundra migranter på Open Arms genom ett domstolsbeslut fick gå i land på Lampedusa. Men det är spänt mellan den spanska regeringen och den spanska frivilligorganisationen Proactiva Open Arms skriver spanska medier på torsdagen.

Carmen Calvo sade på onsdagen att fartyget från den humanitära organisationen inte har tillstånd att utföra räddningsarbete och varnade för att deras insatser i Medelhavet kan leda till böter på upp till 900.000 euro. ”Sådan är lagen, alla vet vad de kan göra och vad de inte får göra” sa ministern till radiokanalen SER.

Som organisation har de tillstånd att ägna sig åt humanitärt arbete. Men inte att agera räddningsfartyg ute till havs.

I april fick Open Arms grönt ljus att lägga ut från Barcelonas hamn för att transportera humanitärt material till öarna Samos och Lesbos. De hade inte tillstånd att fara till Libyen skriver AFP.

Open Arms agerande får kritik inte helt överraskande från Santiago Abascal, partiledare för högerpartiet Vox. Han anklagar den spanska frivilligorganisationen för att samarbete med människosmugglare och göda deras hand.

Abascal beskriver Open Arms som ett utpressningsverktyg mot länder som väljer att försvara sin suveränitet. Han anklagar dem för att komma med falsk propaganda då de inte är någon icke-statlig organisation utan i stället är plattformar för extremvänstern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.