Prenumerera på nyheterna

Spansk polis har gripit nio katalanska separatister

Separatisterna greps för att de hade förberett våldsamma åtgärder, bland annat har utrustning för tillverkning av bomber beslagtagits.

Aktivisterna greps idag på morgonen under 10 samordnade aktioner som inleddes redan klockan 05:00 i Barcelonaprovinsen, (inklusive Sabadell och Parets del Valles). Aktionerna utfördes av Guardia Civil och den Katalanska polisstyrkan Mossos d’Esquadra i samarbete. Syftet var att lokalisera och i förekommande fall beslagta bevis för förberedelse till våld, polisen har sagt i ett uttalande att fler gripanden är att vänta.

Polisen har beslagtagit dokument och datorer samt rikligt med materiel och ämnen som betraktas som ingredienser för tillverkning av sprängämnen.

Samtliga aktivister är kopplade till Kataloniens självständighetsrörelse, Comités de Defensa de la República (CDR). En rörelse som kräver att Katalonien skall separeras från Spanien. Rörelsen har varit en stor utmaning för landet i flera år och har utlöst den största politiska krisen på årtionden med en kortlivad självständighetsdeklaration 2017.

Men det har till stor del varit en fredlig rörelse som har kännetecknats av massprotester. Detta i motsats till den baskiska separatistkampanjen som i årtionden präglades av en våldsamma aktioner, tills ETA-gerillorna upplöstes 2018. Rörelsen står nu inför en vändpunkt i och med den dom som väntas under den första halvan av oktober mot 12 separatistledare för deras roll i folkomröstningen och självständighetsförklaringen 2017.

En undersökning som publicerades i juli av ett offentligt Katalansk institut visar att stödet för ett självständigt Katalonien har minskat till sin lägsta nivå på två år med 48,3% mot och 44% för en självständighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.