Prenumerera på nyheterna

Spanska flygplatser inför testområden för avresande

För att göra det enklare och säkrare för resenärer och turister att återvända till sina hemländer införs testområden vid flygplatser i Spanien. De placeras i avgångshallen och gäller för avresande.

Málaga flygplats är en av totalt 15 flygplatser som ingår i Aena:s nätverk med testkliniker. De övriga flygplatserna är Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, Alicante-Elche, Valencia, Sevilla, Bilbao, Palma de Mallorca, Ibiza, Menorca, Tenerife Sur, Gran Canaria, Fuerteventura, César Manrique-Lanzarote och La Palma som är destinationer med många turister.

Anledningen till initiativet är att göra det enklare för turister och andra som besökt Spanien att återvända till sina hemländer. Vissa länder kräver negativt coronatest eller karantän vid hemkomsten.

Testklinikerna placeras i avgångshallarna och görs på resenärer som behöver det vid ankomsten i sitt hemland. Det gäller alltså inte för dem som anländer till flygplatser i Spanien. De har blivit testade i det land varifrån de flög.

Spanien kräver sedan ifjol ett negativt PCR-test för alla inresande plus ifyllt hälsoprotokoll.

– Tjänsten underlättar för turister att återvända till sitt hemland. För närvarande är det nödvändigt att ha boardingkort för att testas eftersom det bara gäller för avgående resenäer, säger luftfartsverket Aena i ett uttalande.

Den klinik som fått anbudet att utföra tester vid Málaga flygplats är UTE Recoletas-Arquimea-Lagben-GTT. Kontraktet är i första hand på sex månader men kan förlängas fram till den 31 december.

Tester som utförs är pågående infektion (PDIA) av SARS-CoV2 liksom PCR och antikroppstest.

Priset på testerna ska inte vara högre än i andra kliniker, betonar Aena.

I testområdet finns en avskild avdelning för att skydda passagerarens integritet. Om ett resultat är positivt aktiveras det hälsoprotokoll som upprättats av de regionala hälsovårdsmyndigheterna.

Det kan tilläggas att Didrik von Seth, generalsekreterare Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen skriver på GP Debatt för att få igång resandet måste det nu vara enkelt att få vaccinationsintyg. Vaccinering är ett ljus i mörkret, särskilt för den hårt pandemidrabbade resenäringen.

Vi kan ta inspiration från Danmark som snart står redo med ett komplett digitalt system för vaccinationsintyg.

”Vi vill nu att regeringen tar initiativ till en tjänst i Sverige. Alla covid-19-vaccinationer rapporteras redan i dag till det nationella vaccinationsregistret, skriver debattförfattarna.”

Om inget görs kan det växa en ny marknad där vårdinrättningar utfärdar översatta intyg mot betalning.

“Det är helt onödigt och kan dessutom leda till ökad belastning på vården samt ökade kostnader för alla.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.