Prenumerera på nyheterna

Spanska kungaparet gör statsbesök i Sverige

För första gången sedan 1979 avlägger det spanska kungaparet statsbesök i Sverige. Det sker den 24 till 25 november när Don Felipe VI och Doña Letizia avlägger statsbesök på inbjudan av Sveriges kung Carl XVI Gustaf.
Syftet med statsbesöket är att ytterligare stärka och främja de långvariga och mycket goda förbindelserna mellan Sverige och Spanien. Besöket syftar också till att stimulera samarbeten inom den gröna återhämtningen från covid-19-pandemin, med fokus på innovativa och hållbara lösningar, skriver svenska kungahuset på sin webbplats.

Spanska Utrikesdepartementet skriver att kungaparet åtföljs av utrikesminister med ansvar även för Europeiska unionen och internationellt utvecklingssamarbete José Manuel Albares.

Relationerna mellan Sverige och Spanien är goda och täcker en bredd av områden. Spanien är Sveriges främsta turistdestination. Uppskattningsvis 90.000 svenskar har en anknytning till Spanien.

Svenskt näringsliv har en stark närvaro i landet och spanska är största tredjespråk bland svenska studenter. Spanien är också en viktig samarbetspartner inom EU och i internationella sammanhang, skriver kungahuset.

Besöket är två dagar långt och äger rum i Stockholm.

Det senaste inkommande statsbesöket från Spanien ägde rum 1979. Det senaste statsbesöket mellan de båda länderna var 1983 då Don Juan Carlos I inbjöd.

(Foto: © Casa de S.M. el Rey)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.