Prenumerera på nyheterna

Spanska kungaparet reser till Sverige

Klockan 13 på tisdagen flyger det spanska kungaparet don Felipe och doña Letizia från Barajasflygplatsen i Madrid till Stockholm för att avlägga ett statsbesök. Själva agendan inleds officiellt på onsdag på Kungliga slottet. Statsbesöket pågår under två dagar.

Redan på tisdagen väntar en mottagning på Spaniens ambassad på Djurgården dit 200 spanska medborgare, bosatta i Sverige, är inbjudna. Totalt bor det 12.800 spanjorer i Sverige.

Det spanska kungaparet reser till Sverige efter inbjudan av det svenska kungaparet Carl XVI Gustaf och Silvia. Det blir det första officiella statsbesöket på 42 år mellan de båda länderna.

Att det inte har varit några statsbesök under fyra decennier betyder inte att det har varit några kontakter mellan de båda kungahusen. Mötena mellan kungahusens familjemedlemmar har varit täta under alla dessa år, betonar det spanska hovet Zarzuela som tillägger att veckans officiella statsbesök blir det första som ett europeiskt kungahus avlägger i Sverige på ett decennium.

Målet med statsbesöket är att stärka relationerna och samarbetet mellan de båda länderna när det gäller innovation, digitalisering, grön energi och handelsutbyte.

– Det blir ett mycket speciellt tillfälle, säger Sveriges ambassadör i Spanien Teppo Taurianen i ett möte med journalister.

– Statsbesöket blir ett unik tillfälle att förstärka de redan goda kontakterna mellan länderna och vad som ska prioriteras. Det finns potential att göra mycket mer särskilt när det kommer till handelsutbyte.

Kungaparet reser till Stockholm tillsammans med utrikes- och EU-ministern José Manuel Albares samt innovationsministern Diana Morant.

Sedan juni 2014 har don Felipe och doña Letizia gjort totalt elva statsbesök: Mexiko och Frankrike (2015), Portugal (2016), Japan och Storbritannien (2017), Peru (2018), Marocko, Argentina, Sydkorea och Kuba (2019) och Andorra i mars i år.

(Foto: Spanska kungahuset Casa Real)
Programmet spikat för inkommande statsbesök från Spanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.