Prenumerera på nyheterna

Spanska lokförare går i strejk

Det spanska lokförarförbundet Semaf har tagit ut ett stort antal lokförare i strejk fram till den 12 oktober som är landets officiella nationaldag. Järnvägsbolaget Renfe uppmanar resenärer att vara ute i god tid och hålla sig informerade om trafikläget.
Renfe skriver på Twitter på torsdagen att på grund av strejken som utlysts av Semaf den 30 september samt 1, 4 och 5 oktober upprättas minimitjänster för att säkra upp viktiga tjänster.

På torsdagen publicerades uppgifter om stillastående tåg på pendeltågslinjen Rodalíes de Cataluña och pendeltåget Cercanías i Valencia.

Strejken kommer att slå över hela landet och drabba främst pendeltågstrafiken där mellan 50 till 70 procent av den normala trafiken väntas fungera.

Strejkdagarna blir den 30 september samt den 1, 4, 5, 7, 8, 11 och 12 oktober enligt fackförbundet Semaf.

892 AVE-tåg plus tåg på lång- och medeldistans ställs in under de första fyra strejkdagarna.

Från Renfes sida beklagar man strejken med lokförare som har stannat hemma. Enligt avtal ska minimitjänster erbjudas även om en strejk bryter ut.

”Vi vill be om ursäkt till de resenärer som drabbas av konsekvenserna av en absolut oberättigad strejk och den otillåtna strejk som lokförarförbundet har utlyst”, säger Renfe i ett officiellt uttalande.

Pendeltåget Cercanías kommer att gå med 75 procents beläggning under ruschen vid strejkdagarna. Övrig tid går de med 50 procents beläggning.

Semaf har utlyst strejken i protest mot vad de anser vara ett brott mot kollektivavtalen. Facket fördömer situationen med inställda tåg under de senaste månaderna på grund av bristen på kabinpersonal.

Renfe bekräftar att fler tåg än vanligt har blivit inställda. Det beror på att antalet lokförare har minskat tillfälligt. Samtidigt utbildas nya lokförare och Renfe förväntar att antalet lokförare vid årets slut är 5.720 jämfört med 5.250 under fjolåret 2020.

Renfe uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade. Det går att ringa till 912 320 320 och följa sociala medier som Twitter med följande konton: @InfoRenfe, @CercaniasMadrid, @CercaniasVLC och @rodalies.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.