Prenumerera på nyheterna

Spanskt genombrott med läkemedel mot Covid-19

Det spanska bioteknikföretaget PharmaMar har fått mycket positiva resultat efter kliniska prov med ett läkemedel mot Covid-19.

Bioteknikföretaget PharmaMar har meddelat att dess kliniska prövning med APLICOV-PC med Aplidin® (plitidepsin) för behandling av vuxna patienter med Covid-19 som kräver sjukhusinläggning har uppnått de primära målen för säkerhet och sekundär effekt.

Som PharmaMar förklarar i en anteckning som skickades till CNMV har studien utvärderat tre grupper av patienter med tre olika dosnivåer av plitidepsin (1,5 mg – 2,0 mg – 2,5 mg), administrerat under tre på varandra följande dagar.

Patienternas virala belastning utvärderades i början av behandlingen och efter 4, 7, 15 och 30 dagar därefter, studien visade en “anmärkningsvärd minskning” av den virala belastningen mellan dag 4 och 7 efter behandlingsstart. så att den genomsnittliga minskningen av virusbelastningen på dag 7 var 50% och 70% på dag 15. Mer än 90% av de patienter som ingick i studien hade medellång eller hög viral belastning i början.

80,7% av patienterna har skrivits ut från sjukhus den 15: e dagen för sjukhusvistelse och 38,2% före den 8: e, det är bara patienter som varit inlagda minst 7 dagar som har medräknats. Efter 30 dagar har ingen av de behandlade patienterna uppvisat några symptom på Covid-19.

Resultaten visar på både effektivitet och säkerhet. Förutom Covid-patienterna har 1.300 cancerpatienter behandlats med väsentligt mycket högre doser av läkemedlet med lyckat resultat. Efter tillkännagivandet har företagets aktier skjutit i höjden på marknaden och runt klockan 10 var det den som steg mest på Ibex-35, 11,06%, upp till 144,6 euro per aktie.

Om PharmaMar:

Pharma Mar S.A. tidigare Zeltia S.A. är ett spanskt börsnoterat läkemedelsföretag med huvudkontor i Madrid, de har filialer i flera europeiska länder samt i USA. Företaget som grundades 1939 har som affärsidé är att utveckla läkemedel ur ämnen som tas från havet. Framför allt är det inriktat mot cancerläkemedel för äldre personer, såsom cancer i mjuka vävnader, samt verktyg för genetisk diagnostik och DNA-analys.

Bildtext: Det omnämnda läkemedlet, foto nyhetsbyrån EFE.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.