Prenumerera på nyheterna

Steriliseringsrobotar tas i bruk på sjukhus i Spanien

Cirka 200 spanska offentliga sjukhus blir bland de första som tar emot det nya europeiska ultravioletta vapnet mot coronaviruset från EU-kommissionen.

Det är maskiner som kombinerar två välkända teknologier, ultraviolett strålning och robotik. Men i en ny kombination med en enorm potential i pandemitider, sterilisering utan mänsklig inblandning av utrymmen som riskerar att förorenas av virus eller bakterier.

“Robotar hjälper till att begränsa spridningen av viruset samtidigt som de skyddar vårdpersonal och patienter och förhindrar städarbetare från riskerna i samband med desinfektionsprocessen”, förklarade Europeiska kommissionen vid mötet i kommittén för hälsosäkerhet den 24 september, vars protokoll publicerades igår. Dessa enheter kan eliminera 99,99% av de patogener som finns i ett slutet utrymme. Robotarna som har testats framgångsrikt på sjukhus både i Europa och i resten av världen har utvecklats av det danska företaget Blue Ocean Robotics i samarbete med ett sjukhus i Odense.

Spanien har varit ett av de länder som har visat mest intresse för initiativet. Andra länder, som Sverige och Tyskland, har hittills krävt mer information. ”Vi har inte sett studier om effektiviteten hos denna typ av robot”, sade den svenska representanten i kommittén. Den tyske representanten var mer motvillig och påminde om riskerna med strålning. Kommissionen svarar att “robotarna kan manövreras från utsidan av rummet och operatören kommer inte under några omständigheter att utsättas för ultraviolett ljus”.

Kommissionen kommer att distribuera de första 50 enheterna i november och sedan “fortsätta leveranserna med en volym på 50 enheter per månad.” I vilket fall som helst är denna volym bara ett första steg, eftersom ett sjukhus med cirka 300 sängar skulle behöva ett dussin robotar.

En person som ansvarar för Blue Ocean Robotics påpekar att även om det finns andra maskiner som avger ultravioletta strålar “rör sig robotarna autonomt och låter dem nå områden som inte täcks av statiska enheter. En robot behöver knappt tio minuter för att sterilisera ett sjukhusrum”, betonar den ansvarige.

Det som är farligt på stranden är en allierad i sjukhusmiljön.

Jorden utsätts för ett bombardemang av ultraviolett strålning från solen, men bara en liten del når ytan tack vare atmosfären. För människor är strålningen skadlig och det är anledningen till att det är nödvändigt att skydda sig på stranden och i bergen med glasögon och skyddande krämer för att undvika brännskador, den orsakar också hudcancer. Virus och bakterier är inte heller anpassade till strålningen och därmed finns det en steriliseringspotential för detta på sjukhusen.

Bildtext: 2 av de omnämnda robotarna på språng, foto: Blue Ocean Robotics.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.