Prenumerera på nyheterna

Stor förödelse efter branden vid Maro

Branden vid Maro i Nerja kommun påverkade ett 15 hektar stort område. Förlusterna beräknas till minst 300.000. 14 växthus har påverkats varav hälften är helt nedbrända. Flera gårdar på landet har påverkats liksom ett hundratal familjer från i huvudsak Maro men även från Nerja.
Lantbrukskooperativet Coamar säger att tidpunkten för branden var olycklig. Den bröt ut strax före skörden av avokado och bönor.

Branden startade i söndags förmiddag i samband med att en person eldade avfall från sin trädgård. Den friska vinden i kombination med den torra terrängen gjorde att elden spred sig hastigt, enligt brandbekämpningsmyndighet Infoca och provinsens brandförsvar.

Efter 20 timmars släckningsarbete var branden under kontroll. Gårdar, växthus, buskmarker och odlingar som arrenderades av Sociedad Azucarera Larios S. L. som äger marken var förstört.

En av de drabbade är den ansvarige vid lantbrukskooperativet Coamar, José Moreno, som förlorade ett helt växthus.

– Växthuset var värt 6.000 euro. Lägg till skörden av bönor så blir det ytterligare mellan 4.000 till 5.000 euro, säger Moreno till Diario SUR.

Det kommer att ta tid för vegetation och odlingar att återhämta sig efter branden.

Ett företag som hyr ut kajaker på stranden nedanför Maro drabbades också då utrustning värd 60.000 euro förstördes.

Som Svenska Magasinet berättade under gårdagen har en 70-årig man erkänt att han orsakat branden. Han känner sig mycket ledsen och tillägger att han inte trodde att branden skulle få sådan spridning trots den friska vinden.

(Bild: Infoca)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.