Prenumerera på nyheterna

Stora skador på jordbruket vid regnovädret

Över 300.000 hektar jordbruksmark drabbades efter regnovädret över sydöstra Spanien senaste veckoslutet. Grönsaksodlingar, citrusodlingar, oliv– och vinodlingar är på många håll helt förstörda. Flera områden betecknas som katastrofzoner.

De provinser som drabbades värst är Valencia, Alicante, Murcia, Albacete, Almería, Granada och Málaga. Här handlar det om förluster som värderas till 200 miljoner euro. Alicante drabbades värst där uppskattningsvis 150.000 hektar jordbruksmark förstördes.

Den här tiden på året skördas mycket i Spanien. Eller inleds skörden inom kort varför grönsaker och frukt ska ha stabilt väder för att vara lagom mogna till skörd och transport. Det är odlingar av kronärtskocka, potatis, sötpotatis, broccoli, blomkål och morot, olivlundar, citrusfrukter och vinodlingar som har ödelagts.

4.000 hektar vinodlingar i Vall d’Albaida, La Costera och La Ribera Alta i Valenciaregionen är förstörda. I Castilla-La Mancha hamnade mellan 7.000 till 8.000 hektar vinodlingar under vatten vid Fuente Álamo.

Regnovädren orsakade även stora skador på jordbruket främst i Guadalhorce-dalen i provinsen Málaga. Det gäller i huvudsak citrusodlingar och grönsaksodlingar runt Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Cártama, Coín, Archidona, Villanueva del Trabuco, Villanueva del Rosario, Almogía, Monda och Ojén. Även olivodlingar runt Antequera drabbades svårt.

Jordbrukarna menar att översvämningarna inte är ett resultat av regnmassorna. Huvudorsaken är att kanaler och åar som ska samla upp regnen och leda vattnet vidare inte har blivit rensade av myndigheterna.

Omkring 48 miljoner euro kommer att betalas ut i skadestånd till de som drabbats i Málagaområdet.

Bildtext: Många odlingar i Castilla-La Mancha är helt förstörda (Foto: Twitter @UPACLM)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.