Prenumerera på nyheterna

Storm kring bokutsläpp på Solkusten

En tidigare kyrkoherde på Solkusten känner sig utpekad och försöker stoppa försäljningen av en nyutgiven roman. Samtidigt väljer Kyrkans Tidning att stoppa annonsen för boken då den kan tolkas som om den var utformad som ett inlägg i en tvist.
Det handlar om Göran Rises sjätte roman med titeln Parasiten i serien om advokat Carl B. Lambert. På romanens framsida syns en präst iförd prästskjorta, bläddrande i Bibeln.

Precis som i de förra böckerna utspelar sig handlingarna på Costa del Sol. Det är tre handlingar som löper parallellt i boken.

Dels om en karismatisk kyrkoherde vid namn Jöns Trulson och prästfrun Elsie, som vissa församlingsmedlemmar vill behålla men inkom kort ska lämna Costa del Sol och församlingshemmet Borgen Tre Kronor med ett större avgångsvederlag i fickan. Prästen utmålas ut som en ulv i fårakläder.

Parallellt finns ytterligare ett fall om en svensk advokat bosatt i Marbella som påstås ha tagit pengar från en klient som skulle investerats i ett fastighetsköp i La Zagaleta. Det tredje spåret handlar om Kina som har 80 procent av all tillverkning av kobolt.

Men framför allt riktas mycket av uppmärksamheten i romanen mot Svenska kyrkan på Costa del Sol. Och advokat Måns Utterström vars klient kyrkoherden Trulson pekar på ett muntligt löfte på fem till sju år att få vara kvar vid församlingen på Solkusten. Engagerade är även ordföranden och kyrkorådet för att få behålla Jöns och Elsie.

Bokens handling ligger mycket nära den konflikt som utspelade sig på Costa del Sol 2019 och som Svenska Magasinet tidigare har berättat om. Kyrkoherden Mikael Jönsson med hustru Lena Ottosson som enligt dem själva hade blivit lovade en förlängning efter att deras femårsperiod gick ut vid årsskiftet 2019/2020.

Annons stoppad
Nyligen beslutade Kyrkans Tidning att stoppa annonsering i tidningen av Göran Rises nya roman Parasiten som bland annat handlar om en fiktiv person, en kyrkoherde i församlingen på Costa del Sol.

Svenska Magasinet har varit i kontakt med Inger Wallin, som är ansvarig utgivare på Kyrkans Tidning. Hon säger att tidningen är beroende av och intresserad av annonsintäkter.
På nyhetsplats har Kyrkans Tidning följt händelseutvecklingen och skrivit om tvisten i Svenska kyrkan på Costa del Sol.

Nyligen valde Inger Wallin, som ansvarig för allt innehåll som redaktionellt material och annonser, att stoppa annonseringen av romanen.
– Det är inte avsikten men man kan tolka annonsen som den var utformad som ett slags inlägg i tvisten som pågår mellan den tidigare kyrkoherden och advokaten. Man kan göra det, så jag säger inte att man måste göra det, förtydligar Inger Wallin som är fullt medveten om att det är en roman.

I nuläget pågår en tvist mellan advokat Göran Rise och den tidigare kyrkoherden på Costa del Sol, Mikael Jönsson.
– Som tidning är vi självklart intresserade av att på nyhetsplats fortsätta följa händelseutvecklingen kring församlingen och tvisten som inte är avslutad. Men annonsens utformning fungerar helt enkelt inte på annonsplats i kyrkans tidning.

Att Kyrkans Tidning stoppat införande av annonser har hänt tidigare, men inte så ofta, tillägger Inger Wallin.

Kyrkans tidning är redaktionellt oberoende och lever helt på intäkter från prenumerationer och annonser. Den ingår förlag Verbum som i sin tur ingår i koncernen Berling Media AB som ägs av Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

Förvånad
Författaren bakom romanen, advokat Göran Rise, är mycket förvånad över att annonsen för boken har blivit stoppad i Kyrkans Tidning.
– Jag kan förstå att romanen som är en fiktiv berättelse kan få vissa personer att känna sig utpekade. Men frågan är om de läst romanen och vad som är skälet.

Den vita kragen på bokens omslag pekar ut att det rör sig om en präst.

– Den tidigare kyrkoherden Mikael Jönsson har inspirerat mig att skriva boken precis som alla andra huvudpersoner eller karaktärer som finns i boken. Men det är en fiktiv roman, säger Göran Rise med femtio års erfarenhet av advokatverksamhet.

Kan fler känna sig utpekade?
– Det kan jag mycket väl tänka mig. Romanen består av ett persongalleri.

På sidan 224 i romanen räknas de sju dödssynderna upp: Högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja. Författaren skriver:
”Dessa dygder återfinns hos de flesta av de huvudpersoner som figurerar i denna berättelse som är en produkt av författarens fantasi. Samtliga personer i boken är helt egna fiktiva skapelser. Roman påstår inget om de personer som i verkligheten bär dessa namn, vare sig om deras innersta tankar eller vandel”.

Väcka åtal
Enligt advokat Göran Rise överväger den tidigare kyrkoherden Mikael Jönsson att väcka åtal mot honom för romanen Parasiten.

Vilket också bekräftas i ett meddelande som Mikael Jönsson har skickat till Svenska Magasinet.

Jönsson skriver till Svenska Magasinet att han har ”noterat Rises annons” och att ”ni är distributörer av Rises bok Parasiten via er lokal i Fuengirola” och frågar ”kommer ni även efter denna information fortsätta med vara återförsäljare av Rises bok”.

Jönsson skriver att ett flertal juridiska ärenden pågår där advokat Rise prövas för förtal/brytande av tystnadsplikt/påverkan av pågående rättprocess.

”Bland annat prövas det om Rises Bok Parasiten innehåller förtal/svartmålning av min person Mikael Jönsson. I spansk rätt är detta synnerligen allvarligt. Speciellt när Rise ger ut boken under två pågående rättsprövningar där Rise förekommer”.

”Både Tingsrätt/Hovrätt och Disciplinnämnden Advokatsamfundet i Sverige har ärenden med Rise som en av aktörerna. En oberoende jurist (spansk) ser över fallet just nu i Spanien”.
”Vill informera er om detta då ni har valt att ta in en annons gällande hans bok Parasiten, på hans egen tryckta bok”.

”Naturligtvis kan vi verifiera att det är som vi framlägger saken. Skulle önska ett skyndsamt svar” hälsar Mikael och Lena.

När Svenska Magasinet skickar en e-post till Mikael Jönsson kommer ett svar efter 40 minuter: ”Jag Mikael är ej tillgänglig på min Epost för närvarande” varpå vi sänder ännu en e-post och ber om ett telefonnummer.

Något mer hör vi inte från Mikael Jönsson trots upprepade försök.

Den tidigare kyrkoherden vid församlingen på Costa del Sol, har skickat e-post till svenska företagare på kusten som säljer svenska varor, däribland böcker. De elektroniska breven har liknande innehåll.

Vad Svenska Magasinet fram till nu har fått bekräftat av de uppgifter som Mikael Jönsson för fram om ett ”flertal juridiska ärenden” som pågår finns det bara ett ärende.

Det gäller ett ärende mot advokat Göran Rise som Mikael Jönsson har lämnat in till Disciplinnämnden vid Advokatsamfundet i Sverige.

Mikael Jönsson och hustrun Lena Ottosson var tidigare prästpar vid Svenska kyrkan i Fuengirola. I mars 2019 kontaktades Göran Rise som anlitades som ombud i en tvist mot Svenska kyrkan gällande rättigheter enligt en muntligt avtalad förlängning av prästparets anställningsavtal.

Svenska kyrkan gjorde upp med det tidigare prästparet Jönsson/Ottosson som fick över 5,2 miljoner svenskar kronor.

Konflikten accelererade efter att advokat Göran Rises stämt Mikael Jönsson för att denne inte fullgjort avtalet med att betala advokatarvodet på 109.941 euro cirka 1,5 miljoner SEK. Mikael Jönsson har betalat för tjänster till och med den 25 juni 2019. Denna tvist gäller tjänster utförda därefter.

Till Svenska Magasinet sa Mikael Jönsson i september att han då inte ville uttala sig om stämningen från advokat Göran Rise. Han hänvisade bara till ärendet som låg vid Disciplinnämnden hos Advokatsamfundet i Sverige.

Fotnot. Boken Parasiten finns att köpa hos Miadel och Scandi Supermarket i Marbella och på Svenska Magasinets redaktion i Fuengirola samt online hos Adlibris och Bokus. Pris 28 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.