Prenumerera på nyheterna

Stormen Elsa slår till mot Spanien

Den spanska meteorologiska byrån AEMET varnar för att ett kraftigt oväder med stormvindar, hög sjö och lokalt kraftigt regn slår till mot Spanien.

Ovädret kommer västerifrån och har redan idag gjort sin entré i Galicien och Asturien, på torsdagen den 19 december beräknas det ha avancerat in över centrala, norra och södra Spanien. Ovädret kulminerar på fredagen och förväntas då täcka hela fastlandet samt Balearerna.

Totalt femton provinser i norra Spanien har idag utfärdat varningar för de kraftiga vindarna som stormen för med sig.

Vad gäller Malagaprovinsen har AEMET utfärdat orange varning (motsvarar klass 2 varning) för fredagen gällande Axarquia och Ronda, men det startar redan på torsdagen. Vinden är sydvästlig med hög luftfuktighet och kommer att orsaka riklig nederbörd särskilt i bergsområden, som Ronda och Axarquía, medan områdena Costa del Sol och Guadalhorce är mer skyddade och där är det den lägre gula varningen (klass 1) som gäller.

Vindbyarna förväntas enligt prognosen kunna nå upp till 90 km / h och regnet kan bli mellan 80 till 100 liter per kvadratmeter, lokalt kraftigare. Utmed kusten bör våghöjden hamna någonstans mellan 3 till 5 meter. Det utesluts inte från AEMET att varningarna kommer att både utökas och höjas.

För östra Spanien förväntas inga större nederbördsmängder men däremot mycket kraftig vind och hög sjö. På söndag bör allt vara över och det soliga och vackra julvädret infinner sig då som planerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.