Störningar vid gränstrafiken

Danmark har infört gränskontroller mot Sverige på grund av den växande kriminaliteten och på gränsen i Gerona längs AP-7:an mellan Spanien och Frankrike har katalanska separatister barrikaderat sig. Är du på resande fot just nu så kan det vara bra att följa utvecklingen.

Under tisdagen införde Danmark de gränskontroller mot Sverige som det kom besked om redan den 10 oktober. Anledningen är skjutningar och sprängningar i Danmark den senaste tiden har kopplats till svenska gärningsmän. Samtidigt har Malmö drabbats av både bomber och skjutningar.

Under onsdagen gick Spaniens ambassad i Sverige ut med följande meddelande på Twitter: ”Om du reser på väg mellan Sverige och Danmark över Öresundsbron kom ihåg att både de svenska och danska myndigheterna utför gränskontroller av säkerhetsskäl. Glöm inte att ha med din dokumentation”.

Resande på väg till Köpenhamn Airport meddelas att kontrollerna kommer att ske punktvis ett par gånger i veckan på Öresundsbron och en till två gånger i veckan på tågen.

På gränsen mellan Frankrike och Spanien har det under de senaste tre dagarna varit kaos efter att katalanska separatister blockerat flera vägar. Under natten till onsdagen satt hundratals bilar fast och Guardia Civil har delat ut mat och filtar.

Under tisdagen grep franska gendarmer in och med hjälp av pepparspray röjdes vägen vid La Junquera. Upp emot ett tjugotal separatister greps. Blockaden har därefter förflyttats söderut på motorvägen som passerar genom Gerona.

Aktivisterna ingår i den av spanska nationaldomstolen terrorstämplade rörelsen Tsunami Democràtic. Med motorsågar har de fält träd över motorvägen mellan Frankrike och Spanien. De har även spikat upp och borrat fast järnstänger på asfalten och krossat glas (bilden).

Tsunami Democràtic skriver på sitt Twitterkonto att manifestationen har varit mycket framgångsrik eftersom den har skapat oro och kaos.

(Foto: Twitter @DavidFenosa96)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.