Prenumerera på nyheterna

Stränderna ska bli i toppskick

Med högsommarvädret i helgen inleddes strandlivet på allvar. Jämfört med ifjol blir det färre begränsningar. I skrivande stund är det bara Marbella kommun som har infört ett förbud mot att samlas på stranden från midnatt fram till klockan 6. Det beslutet tas för att undvika strandfester nattetid efter att barer och restauranger har stängt.

Stormar och hårt väder som drabbat kusten under vintern och våren har gått illa åt stränder i Rincón de la Victoria, Estepona, Vélez-Málaga, Marbella och Fuengirola. Det är kommuner som är i behov av sand. Här pågår arbetet med att återställa flera stränder.

Fuengirola drabbades hårt i våras av stormar. Utsiktstorn som livräddarna använder sig av liksom duschplattformar flyttades eller vältes av stora vågor.

Marbella har begärt att få 200.000 kubikmeter sand till stränderna Venus och Punta Ancón som har drabbats hårdast. I Estepona är det sex stränder och framför allt El Padrón och El Ángel som måste åtgärdas och återställas.

Mijas kommun väntar på 15.000 kubikmeter sand.

Även i Axarquía öster om Málaga åtgärdas stränder som Los Rubios i Torre de Benagalbón samt Arroyo Granadillas i Rincón de la Victoria. I Vélez-Málaga är det främst stränder i Torre del Mar, Chilches, Valle-Niza och La Caleta de Vélez som ska breddas och åtgärdas. Liksom Peñoncillo i Torrox.

Den 15 juni inleds högsäsongen officiellt och fram till dess ska samtliga stränder vara i toppskick.

Enligt Diario SUR som har gjort en genomgång av vilka planer kustkommunerna har inför sommaren kan det skilja sig åt en smula. Samtliga kommuner har strandvakter, totalt 200. Vilken information och hur de sedan agerar kan skilja sig åt.

Både Estepona och Rincón de la Victoria meddelar att deras strandvakter ska agera som övervakare för att rapportera om aktuella Covid-åtgärder. Även samordnare finns på plats för att se efter så att åtgärderna följs.

Precis som sommaren ifjol görs stora insatser kring hygien- och desinfektionsåtgärder av toalettmoduler, duschar och av ramper ned till stränderna.

I exempelvis Estepona är strandtoaletterna öppna mellan klockan 12 till 20 och rengörs fyra gånger om dagen.

I Vélez-Málaga på östra Costa del Sol delas stränderna in i rutnät så att säkerhetsavstånd kan hållas mellan gäster som inte bor ihop. Kommunen planerar att göra som ifjol. Då delades gröna flaggor ut till strandgästerna av livvakterna och dessa kunde då markera sin zon.

Från den 15 juni ökar antalet livräddare och strandvakter. I Marbella kommun är ett 40-tal i verksamhet. Estepona har 23 strandvakter, Rincón de la Victoria 30, Torrox 20 och Mijas 73. Strandvakterna på Mijas Costa kommer även att använda sig av drönare i arbetet med att bevaka kapaciteten på stränderna.

Drönarna ska i framtiden kunna transportera flytvästar till personer som är i nödsituationer.

Under tidiga morgontimmar städas stränderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.