Prenumerera på nyheterna

Stulna föremål av mycket högt värde återtagna

Guardia Civil har lyckats återta 94 stulna föremål som har stulits från olika religiösa platser i Spanien, många av dem tillhör det spanska kulturarvet och betraktas som ovärderliga.

Operationen har genomförts inom ramen för “Operación Pandora V” som har igångsatts på nationell nivå för att skydda det spanska historiska arvet och bekämpa olaglig handel med kulturell egendom, främst då via Internet. Spaningarna efter de försvunna värdesakerna inleddes i mars i år.

En person har gripits i Palencia och han kommer att åtalas för flera stölder runt om i Spanien, bland annat olika religiösa centra i Palencia, Burgos, Teruel och La Rioja. Vid tillslaget hittades föremålen dels i den gripnes bostad och dels i två olika förråd samt dessutom kunde 165.000 euro i kontanter beslagtas. De äldsta föremålen som hittades var böcker från 1500-talet.

Den gripne hade lagt ut flera föremål till försäljning på Internet, bland annat: En silverbägare från 1500-talet, en bok Apocalipsis de San Juan “Beato de Liébana”, en granatfärgad humeralduk broderad i guld samt en figurin av Jungfru Maria.

Uppenbarligen var inte tjuven medveten om att även polisen har numera tillgång till Internet. Ärendet handhas av domstolen i Palencia ”Juzgado de Primera Instancia e Instrucción nº 4 de Palencia”. Den som behöver mer information om de stulna föremålen kan få det hos Guardia Civils kommunikationskontor i Palencia, telefon: 979-16 58 22 anknytning 191.

Bildtext: Föremålen nämnda i artikeln, foto: Guardia Civil.
Artikel: Jonny Erixon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.