Prenumerera på nyheterna

Subventionerade pensionärsresor kan försenas

En konflikt mellan två konkurrerande researrangörer riskerar att bli förödande för 16 hotell på Costa del Sol som under vinterhalvåret fakturerar 700.000 övernattningar för pensionärsresor genom Imserso. Konflikten har pågått i flera år och gäller Mundosenior, som Halcón Viajes (Globalia) och Avoris (Barceló), står bakom, samt Mundiplan som har tagit över vissa rättigheter. Bakom Mundiplan står bland annat Iberia, Alsa och IAG7.

Nyligen kom ett beslut där delar av Spanien har delats upp mellan de två konkurrerande researrangörerna. Det överklagade Mundosenior i måndags vilket gör att saken har hamnat i ett dödläge. De första resorna är planerade till 15 oktober men på grund av överklagandet riskerar dessa resor att ställas in.

Omkring 900.000 pensionärer kan varje år åka på subventionerade resor under vinterhalvåret genom Imserso. Det är ett socialt initiativ som kompletterar pensionssystemet som gynnar 900.000 pensionärer med 1.142 miljoner euro under två säsonger.

Konflikten gör att de första resorna som hade planerats inför hösten kanske inte blir av vilket slår hårt mot de 16 hotell på Costa del Sol som är beroende av pensionärsresorna för att kunna hålla öppet under vinterhalvåret. Det rör sig om hotell i Torre del Mar, Torremolinos, Benalmádena och Fuengirola som ingår i programmet.

”Det skulle vara en katastrof om resorna försenas, inte bara för hotellen utan för 900.000 pensionärer i hela Spanien som inte får sin resa” säger Antonio Aranda vid hotellsammanslutningen Aehcos till Diario SUR.

Uppskattningsvis 12.000 arbetstillfällen vid hotellen i Spanien är beroende av de subventionerade pensionärsresorna under vinterhalvåret.

Konflikten får stort utrymme i spansk media på onsdagen och kommenteras även på dagstidningarnas ledarsidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.