Superbakterier dödar åtta personer per dag i Spanien

De spanska hälsovårdsmyndigheterna sjösätter nu en kampanj för att förhindra missbruk av antibiotika som har blivit ett globalt folkhälsoproblem. Överkonsumtionen av antibiotika har orsakat resistenta bakterier som gör att tusentals människor avlider i Spanien varje år.

Spanska hälsovårdsmyndigheter uppger att cirka tre tusen personer avlider i Spanien varje år i efterverkningarna av missbruk av antibiotika. Det är i genomsnitt åtta personer om dagen. I Europa rör det sig om cirka 33.000 personer om året.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnade nyligen i en rapport att 2050 kommer det att vara fler dödsfall relaterade till infektioner med multiresistenta bakterier än cancer. 2050 kommer det att vara den främsta dödsorsaken på jorden.

Från nu inleder den spanska hälsovårdsmyndigheten kampanjen ”Los antibióticos no valen para todo”, Antibiotika är inte okej för allt, för att få ned missbruket.

En undersökning från EU-kommissionen avslöjar det faktum att 36 procent av spanjorerna helt felaktigt tror att antibiotika botar förkylning.

Samtidigt finns det glädjande siffror från Spanien som visar att konsumtionen av antibiotika minskar. 42 procent av spanjorerna uppger att de använt antibiotika det senaste året jämfört med 47 procent vid en tidigare undersökning.

Antibiotikakonsumtionen bland människor har minskat med 7,2 procent mellan åren 2015 till 2018. När det gäller antibiotika till djur hos veterinärer har minskat med hela52,3 procent.

Spanien har sjösatt programmet ”Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos” (PRAN) som ska motverka antibiotikaresistens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.