Prenumerera på nyheterna

Svalor – Mijas hemliga vapen mot mygg

En svala gör ingen sommar? Kanske inte, men många svalor i vår närhet gör sommaren bättre för oss alla – eftersom svalor äter mygg. Det har man tagit fasta på i Mijas där boende som beskyddar svalornas bon vid sina hem tilldelas diplom av Stadshuset.

De surrar runt öronen när du ska sova… De får dina bara ben att klia intensivt när du sitter ute och försöker njuta av kvällen… Myggor är aldrig välkomna gäster i och kring våra hem. Svåra att komma åt och snabba som attan, så vad gör man? I Mijas har man det klart för sig. Det smartaste är att ta hjälp av det mest naturliga myggbekämpningsmedlet av dem alla: Fåglar som äter mygg!

Svalan är en fågel som hyllas jorden runt, eftersom den äter skadeinsekter. Och den förstör inte heller människors skörd. Svalan ses faktiskt som helig hos vissa folkslag i Ghana. I Bulgarien anses den bringa glädje och lycka och Kroatien är svalan en symbol för livet. Många arter av svalor lever nära människan och bygger sina bon i anslutning till, eller till och med inne i bostadshus, lador och liknande.

I Mijas ser man, sedan några år tillbaka, till att bevara dessa fågelbon och beskydda dem från rovdjur och häftiga regn. Det är en medveten satsning ända uppifrån Stadshuset, som nu ser till att uppmärksamma och hylla de personer som varit svalorna behjälpliga, och fortsätter vara det, med diplom.

– En bebis (svala) kan äta 2000 insekter, berättar miljörådgivaren Arancha López och menar att den som är intresserad av att hjälpa svalorna i Mijas kan skicka ett email till kommunens delegation.
Många är nu de grannar som har förstått att om man hjälper svalorna, hjälper man sig själv. Och insektsbetten? De lyser med sin frånvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.