Prenumerera på nyheterna

Svårt förklara för spanjorer att stanna hemma när utländska turister släpps in

Hur förklarar du för en spanjor som inte kan resa till sin semesterlägenhet att utländska turister kan resa till Spanien? Den frågan fick Fernando Simón, samordnare i samband akuta hälsokriser hos den myndighet som ligger under Hälsovårdsdepartementet. – Det är svårt att förklara, svarade Fernando Simón när han fick frågan i samband med en pressträff.

Men Simón försökte förklara.

– Det är inte samma sak om en brittisk turist kommer jämfört med om det är 20.000 personer som reser från en stad till en annan. Det är olika situationer.

För den inresande utländske turisten är det obligatoriskt med negativt PCR-test vid ankomsten till flygplatsen. Och de som kommer är få jämfört med om det blir rörelser mellan provinser eller regioner.

Under tisdagen har Valenciaregionens president Ximo Puig kommenterat svaret från Fernando Simón. Han menar att den utländska turismen är berättigad eftersom den är mycket knapp jämfört med rörligheten mellan regioner.

Puig motiverar beslutet med att den utländska turismen är i minsta laget och inte har samma storlek eller dimension om regiongränserna i Spanien öppnar.

Oavsett måste vi begränsa resor så mycket som möjligt. Rörlighet skapar mer kontakt som i sin tur ger fler smittfall, enligt Ximo Puig.

Om Spaniens regiongränser ska öppna till påsken Semana Santa är den heta potatisen just nu. Och det gäller inte minst för Valenciaregionen dit gärna Madridborna drar på sin fritid.

Förutom Semana Santa arrangeras andra festligheter som Fiestas de la Magdalena i Castellón de la Plana och las Fallas under våren.

President Ximo Puig erkänner att några komplicerade veckor väntar, en tid på året med många sociala kontakter.
– Men vi måste ta vårt ansvar nu. Självklart önskar vi att Madridborna kan komma förr eller senare. Men just nu så är det inge så lämpligt. De beslut vi tar grundar sig på vad hälsoexperterna säger, förtydligar regionpresidenten som inte vill uppleva konfrontationer med Madridregionen.

Tills regiongränserna återigen kan öppna får spanjorerna stanna på hemmaplan och undgå att besöka sin semesterlägenhet.

Däremot har Spanien inte stängt gränserna för resenärer från Schengen-länderna (inklusive Sverige). Det finns inte något krav på att sitta i karantän vid inresa men ett negativt PCR-test krävs, skriver Sveriges ambassad på sin webbplats.

Vid flygresa till Spanien ska en hälsodeklaration fyllas i. Samtliga inresande från högriskländer behöver även kunna visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa. I dagsläget inkluderar detta Sverige. Barn under sex år är undantagna regeln.

De nationella gränserna är fortsatt öppna och det går att flyga till en flygplats i ett område som har begränsat rätten att resa in och ut, till exempel Andalusien och Teneriffa. Turism finns inte med bland de skäl som medger inresa till en region med perimeterkarantän, men i och med att de nationella gränserna är öppna stoppas inte turister som ankommer med internationella flyg.

Väl inne i landet gäller samma regler som för bosatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.