Svårt politiskt läge

Det väntar ett svårt politiskt läge i Spanien efter det allmänna valet som hålls på söndag. I vart fall om vi ska utgå från den opinionsundersökning från GAD3 som publiceras på måndagen. Den ritar en svårbedömd politisk karta där inget block når majoritet.

På söndag håller Spanien sitt fjärde allmänna val på fyra. Det som alla hoppas på är en stabil regering, antingen ett parti som får majoritet eller en koalitionsregering, som gör det möjligt att möta och ta uti med de utmaningar Spanien står inför. En ekonomi som avtar, behovet av nya arbetsmarknadsreformer och en lösning på den politiska krisen i Katalonien.

Undersökningen från opinionsinstitutet GAD3 visar på ett mycket svårt politiskt läge efter söndagens val. Inget parti kan räkna med majoritet och inte heller något av blocken.

Undersökningen visar att PSOE får mellan 120 och 123 mandatvilket är på samma nivå som vid valet 28 april. Partido Popular får mellan 92till 95 vilket är ett betydligt bättre resultat jämfört med de 66 mandat vid senaste valet.

Den stora kraschen står Ciudadanos för som minskar från 57 till 15 mandat. Samtidigt växer ytterkantshögerpartiet VOX från 24 till 49 mandat och blir Spaniens tredje största parti.

Ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos har splittrats och det nya Más País tar röster. UP backar från 42 till mellan 28 till 31 mandat.

Ikväll måndag hålls den enda tv-sända debatten med fem partiledare på plats. Sändningen startar klockan 22 på la 1.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.