Prenumerera på nyheterna

Svensk gängkriminalitet i Spanien: Gärningsman gripen för mord i Barcelona

Svensk polis har gripit en man ursprungligen från Kosovo som i maj månad sköt Robin Talani till döds på calle de Urgell i Barcelona. Det var en uppgörelse mellan två rivaliserande ligor i Göteborg där Talani hade stuckit till Barcelona för att gömma sig. De svenska myndigheterna har jagat mannen som var misstänkt för att ligga bakom en bilbomb i Torslanda 2015.

Det var fredagen den 17 maj klockan 14 som Robin Talani sköts till döds med sju skott i en vindsvåning på calle Comte d’Urgell 125 i stadsdelen Eixample i Barcelona (bilden) skriver nyhetsbyrån Europa Press. Svenska Magasinet berättade om händelsen den 20 maj.

Under fjolåret inträffade flera fall i Spanien med svensk gängkriminalitet med uppgörelser och beställningsmord i den undre världen. Kriminella ligor med säte i norra och södra Stockholm, Malmö och Göteborg har agerat i Spanien. I samtliga fall har spansk polis gripit gärningsmännen och ärendena kommer att behandlas av spanska myndigheter då de har inträffat här.

I fallet den 17 maj är det svensk polis som gripit gärningsmannen för mordet i Barcelona. Mannen kommer att utlämnas till Spanien.

De inblandade ingår i två rivaliserande ligor i Göteborg. Talani jagades av både en rivaliserande liga samt av svensk polis. Av den anledningen stack han till Spanien.

TT uppgav efter händelsen att mannen varit intressant i utredningen kring ett bombdåd i Göteborg för snart fyra år sedan. Mordet kommer att försvåra den fortsatta utredningen. Han var, som vi såg det, en central person, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

Talani ingick i gänget Eddie Jobe som styrs av Kastrati enligt den spanska dagstidningen El Periódico. Talani var i Barcelona tillsammans med en släkting till Jobe.

Efter dödsskjutningen i Barcelona 17 maj lyckades den regionala poliskåren Mossos d’Esquadra identifiera både offer och gärningsman varpå en europeisk arresteringsorder gick ut. Mannen greps i början på veckan i Sverige.

Ärendet ligger vid en domstol i Barcelona.

Barcelona har under 2019 skakats av flera våldsamma avrättningar och mord. Totalt har 13 personer dödats. Däribland en svensk kvinna som hittades halvnaken och knivdödad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.