Prenumerera på nyheterna

Svensk kvinna gripen för brand på Solkusten

En svensk kvinna, född 1970, har gripits för att ha orsakat en brand i naturvårdsområdet i Maro öster om Málaga i torsdags kväll. Kvinnan som bor i ett hus på landet har erkänt för lokalpolisen och Guardia Civil att hon ska ha bränt trädgårdsavfall efter att ha beskärt träd, utan att vidta några säkerhetsåtgärder.
Branden har orsakat skador på ett fyra hektar stort område bestående av tallskog och buskvegetation med stort ekologiskt värde.

Svenska Magasinet berättade i fredags om hur Guardia Civil fick evakuera fem personer varav en minderårig på 12 år plus en hund. De hade tagit sig till badviken Carrizal nedanför tornet i Maro. Branden bröt ut vid 19-tiden på torsdagskvällen och gjorde de omöjligt att ta sig från stranden.

En patrullbåt från Guardia Civil i Motril och civilförsvaret Protección Civil i Nerja fick evakuera strandgästerna till sjöss och vidare till fritidshamnen Marina del Este i Almuñécar. Några personskador har inte rapporterats.

Enligt Diario SUR ska den svenska kvinnan ha bränt trädgårdsavfall vid ett lanthus varpå elden spred sig.

De senaste veckorna har det inte fallit någon nederbörd vilket gör att terrängen är torr. Den friska vinden bidrog också till att elden spred sig snabbt.

Före skymningen användes brandbekämpningsflyg. Efter mörkrets inbrott arbetade mellan 60 till 50 brandmän att få branden under kontroll, skriver brandbekämpningsmyndigheten Infoca på Twitter. Släckningsarbetet försvårades av den friska vinden och den kuperade terrängen.

Först klockan 13 på fredagen var branden under kontroll.

Infoca skriver att även om det inte är utlyst hög brandrisk så kan verksamheter inom jordbruk och skogsbruk som att elda upp grenar och kvistar utan säkerhetsåtgärder få oönskade konsekvenser.

(Foto: Twitter @Plan_INFOCA)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.