Prenumerera på nyheterna

Svenska digitala vaccinationsintyg införs till juni

Danmark inför ett digitalt vaccinationspass i slutet på februari. Nu meddelar Sverige att ett intyg som visar att man är vaccinerad mot coronaviruset ska införas till sommaren. För personer som vill resa utan att ha vaccinerat sig kan ett särskilt intyg utfärdas.

Det viktiga är att intygen fungerar internationellt, och därför måste de vara erkända av världens länder. De svenska intygen ska följa den internationella standarden. Inriktningen är samma som Danmark meddelat.

Sverige arbetar för att få till en internationell standard för vaccinationsintyg som ska finnas tillgängligt till 1 juni, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

– Nästan lika efterlängtat som själva vaccinet. Ett kvitto på att du fått sprutan, kanske en möjlighet att åka utomlands, säger hon.

Det digitala vaccinationspasset bevisar att personen är vaccinerad och därför kan resa eller få tillgång till vissa tjänster.

– Sedan är det landet som tar emot som avgör om man vill godkänna ett sådant intyg, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

De som inte kan eller vill vaccinera sig så finns det redan särskilda regelverk.

– Det finns särskilda intyg som utfärdas till dem som inte kan vaccinera sig och som uppvisas vid gränsen. De gula korten för gula febern till exempel. Sedan är det landet som tar emot som avgör om man vill godkänna ett sådant intyg. Jag förutsätter att vi också i det här fallet kommer att landa vid det, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Television.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.