Prenumerera på nyheterna

Svenska EQT köper Spaniens största fastighetsportal

Svenska riskkapitalbolaget EQT förvärvar den största fastighetsplattformen i Spanien, Idealista, för 1,3 miljarder euro. Detta motsvarar cirka 13,5 miljarder kronor. Köpet kan jämföras med för fem år sedan då Apax Partners köpte Idealista för 235 miljoner euro. Idealista fungerar som en marknadsplats för bostäder, där säljare och köpare. EQT:s köp är det mest omfattande som någonsin genomförts av ett internetföretag som skapats i Spanien.

Idealista förväntar sig att konkurrensverket CNMC godkänner köpet under de kommande veckorna.

Jesús Encinar, grundaren till fastighetsplattformen och president, kommer att leda Idealista i fortsättningen precis som tidigare.

Det svenska riskkapitalbolaget, Wallenbergägda EQT, fortsätter med köp i Sydeuropa. Den 28 maj berättade Svenska Magasinet att EQT via fonden Mid Market Europé, köpt det Málagabaserade bild- och grafikdatabasbolaget Freepik.

Och nu är det dags igen.

Idealista som har sitt huvudkontor i Madrid är verksamma i Spanien, Italien och Portugal. Det finns cirka 40.000 fastighetsmäklare på fastighetsportalen som har 38 miljoner unika besökare dagligen.

Jesús Encinar säger i en kommentar:

”Vi är mycket glada att få samarbeta med EQT de närmaste åren. EQT:s kunskaper om fastigheter och online-tjänster, deras närvaro i Spanien och Italien och ett omfattande nätverk av rådgivare kommer att bli nyckeln till vår framtida framgång”.

Carlos Santana som är ansvarig för EQT Private Equity i Spanien säger:

”EQT tror att Idealista har potentialen att växa i en accelererande takt. EQT kommer stödja fortsatt expansion inom Idealistas kärnmarknader och konsolidera deras ledarskapsroll i södra Europa”.

EQT:s investmentrådgivare Bert Janssens, säger i ett pressmeddelande:

”Idealista representerar en verkligt tematisk investering. Vi är imponerade av den marknadsledande position bolaget har byggt upp under de senaste 20 åren och EQT ser fram emot att stödja Idealista och dess ledning under dess kommande tillväxtstadier.”.

(Foto: Twitter @eqt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.