Prenumerera på nyheterna

Svenska kronans återhämtningar imponerar

En svensk krona som har återhämtat sig kan ge ringar på vattnet för bostadsmarknaden i Spanien. Plötsligt har läget förbättrats för köpsugna svenskar på jakt efter bostad under Spaniens sol.

På fredagsmorgonen handlades en euro för 10:52. Det kan jämföras med situationen i mitten på mars månad då en euro handlades för 11,23 euro. Sedan slutet av mars har den svenska valutan stärkts med sex procent mot euron och nästan tretton procent mot dollarn. Kronan är nu starkare än på över två år.

Och kronan är tillbaka på samma nivå som före coronaspridningen och dess effekter på ekonomin. Att värdet på kronan sjönk när det var som osäkrast kring corona var inte konstigt. Det är snarare regel än undantag att investerare skyr små valutor till förmån för större stabilare valutor vid kristider.

En stärkt svensk krona samtidigt som priserna på den spanska bostadsmarknaden sjunker en aning skapar köpläge för svenskar med tankar på en bostad i Spanien.

Den spanska affärstidningen Expansión skriver att covid-19-pandemin påverkar bostadsmarknaden över hela Spanien. Generellt kommer priserna på bostäder att sjunka sex procent under 2020.

Det finns ingenting som tyder på att bostadsmarknaden inte skulle påverkas av situationen med den svaga ekonomin skriver tidningen.

Försäljningen av bostäder i Spanien backade med 38,3 procent i april till 26.000 enligt uppgifter från fastighetsregistret (Colegio de Registradores de la Propiedad).

Samtidigt uppger värderingsinstitutet Tinsa att bostadspriserna under våren ännu inte har påverkats i någon större omfattning av pandemin.

”Krisen har ännu inte orsakat några betydande förändringar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden” skriver Tinsa i en rapport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.