Prenumerera på nyheterna

Svenska kyrkan ska synkroniseras med regelverket

Det är inte klart med något namn till ny fast tjänst som kyrkoherde vid Svenska kyrkans församling på Costa del Sol. Tillsvidare fortsätter den vikarierande kyrkoherden Anders Stenbäck som normalt har sin tjänst vid Svenska kyrkan i Thailand. De har ett utlåningsavtal till Fuengirola.

– Det blir inget nytt beslut om en ny präst på Costa del Sol förrän årsstämman har landat, säger Anders Stenbäck.

I söndags hölls en extrastämma vid Svenska kyrkan.
– Det var en bra och positiv extrastämma med informationsärenden samt förslag till beslut i fyllnadsval. Och relativt välbesök efter omständigheterna. Vid en paus mellan gudstjänsten och extrastämman bjöds det på soppa och mackor.

Det var först tänkt att det skulle ha varit en extrastämma i höstas. Några frågor återstod då att lösa varför extrastämman sköts på till den 10 januari 2021.

Den gamla styrelsen avgick i mars och april ifjol. I söndags var det fyllnadsval fram till årsstämman som är planerad till den 28 februari. Nu arbetas det med en ordentlig årsredovisning med budget för att få saker på plats.

Anders Stenbäck gör bedömningen att man ska bygga vidare på församlingen vid Costa del Sol och skicka hit personal, något han kommer att meddela SKUT i Uppsala.

Då handlar det också om att göra allting rätt.

– Svenska kyrkan skulle inte kunna leva vidare om man inte ordnar upp grundförutsättningarna med formalia. Vi är på rätt spår och det finns en medvetenhet och god vilja att göra allt rätt. Det behövs goda förvaltningsordningar, transparens, mer tydliga uttryck, attestordning och arbetsordningar.

– Alternativet hade varit att inte göra något alls. Men då hade vi inte kunnat bedriva något församlingsliv.

Den tidigare interimsstyrelsen har bestått av två tidigare förtroendevalda Anssi Laakoma och Mathias Friman plus Anders Stenbäck och Thorbjörn Andersson Moradi som är en ekonomisk specialist från Kanarieöarna med inblick i regelverk. Så att det spanska regelverket kan synkroniseras med den svenska kyrkoordningen.

– Det handlar om att vi kan leva upp till att vara kyrka och inte bara en förening eller klubb. Vara en del av svenska kyrkan och samtidigt följa det lokala regelverket. Vi måste även se över ekonomin som varit på fallrepet inte minst under pandemin.

Ännu återstår mycket arbete med att utarbeta hållbara stadga och policy för att lägga fram förslag till årsstämman 28 februari.

Följande interimstyrelse valdes på sju veckor fram till den ordinarie årsstämman: Mikael Perman ordf., Ivar Karlsson, Helen Carlesjö, Lars Banér, Abbe Tjattal, Mathias Friman. Suppleanter: Ann-Britt Ödman, Kerstin Nordstrand, Ingrid Ågren, Kalle Sigge.

Mikael Perman valdes alltså som ordförande. Perman är relativt nyinflyttad på kusten sedan i höstas och har en bakgrund som industriman, vd och chefsutvecklare.

Jakob Widner och Leif Andersson kvarstår som revisorer sedan årsmötet.

Ännu har inget besked kommit från den oberoende granskning av kyrkans verksamhet som görs av en advokatfirma i Sverige.

Det gäller misskötsel av ekonomin vilket har gjort att kyrkan har gått back med 44.000 euro och brist på transparens och insyn.

Granskningen skulle ha varit klar i oktober men har blivit fördröjd.

Det är Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB som gör en oberoende juridisk genomgång, något som görs i samtliga församlingar i Spanien som tillhör SKUT. Hela församlingens ekonomi och förehavanden granskas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.