Prenumerera på nyheterna

Svenska satsningar för att utveckla ishockeyn i Spanien

Två svenskor gör debut för Granada Grizzlies i ishockey när ligan startar i morgon lördag med match mot Madridlaget Valdemoro IT. Felicia Nordlund från AIK och Matilda Eriksson från Södertälje SK kommer att spela de inledande matcherna för Granada-laget.

Det är andra säsongen som Granada Grizzlies finns med i högsta damligan i ishockey La Liga Iberdrola de Hockeyhielo. Tack vare ett samarbete mellan svensk och spansk ishockey som Per-Erik ”Perka” Holmström är initiativtagare till.

– De kommer att vara med i två matcher från början och eventuellt stanna till jul. Sedan får vi se, säger ”Perka” Holmström till Svenska Magasinet.

”Perka” är president i Nordic Vikings och professor för alla vintersporter i kina. Han var den som startade och etablerade bandysporten i Kina. Nu är nästa mål att bygga upp ishockeyn i Spanien.

Nordic Vikings var i augusti och spelade två uppvisningsmatcher mot Majadahonda i Madrid. Det blev förlust i första, 4-5, och seger i den andra, 6-3. Flera av spelarna har tidigare varit med i Kina.

Genom Nordic Vikings projekt ska spanska och svenska förbundet samarbeta för att utveckla ishockeyn i Spanien.

I Nordic Challengeprogrammet ingår även att de båda ligornas matcher ska visas i respektive land.
– Den 9 till 11 januari möts representanter från spansk och svensk ishockey i Stockholm. I framtiden är det meningen att SHL-matcher i C more ska visas i Spanien via betal-kanalen La Liga Sport och matcher i Spanien ska visas i Sverige. Vi ska sprida detta i La Liga-systemet vilket ska öka intresset, berättar Per-Erik Holmström.

Det planeras även för uppvisningsmatcher i Spanien med Nordic Vikings som ska bestå av spelare från alla nordiska länder. Det nordiska laget ska spela uppvisningsmatcher mot samtliga lag i spanska ishockeylag i La Liga.

Damligan La Liga Iberdrola de Hockeyhielo inleds till helgen. Granada möter Valdemoro klockan 21.45 i hemmaarenan Igloo. Det är fritt inträde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.