Prenumerera på nyheterna

Svenska skolan högtidlighåller kvinnodagen 8 mars

Vi ska fira kvinnodagen med värdighet och lyfta fram uthålligheten och ansträngningen många spanska mödrarna visade under 1960- och 70-talet. Det berättar Elvira Herrador Quero, Directora Téncica, och den som arbetar med integration vid Svenska skolan i Fuengirola.

Och det är de spanska mödrarna under 1960- och 70-talet som lyfts fram idag och uppmärksammas i en text som Elvira Herrador Quero har skrivit för sina elever i samband med kvinnodagen den 8 mars.

”Vården av barnen, av de gamla och av maken baserade sig å dessa kvinnors uppoffringar. Idag är husmodern en institution på utdöende. Jag vet inte när, men den kommer att försvinna. Dagens husmödrar önskar inte att deras döttrar ska fastna i den rollen”.

En annan förändring i dagens Spanien är att antalet hushåll med en ensamstående mamma eller pappa blir allt fler. Det gäller även hushåll med personer som genomgått skilsmässa eller separation. De flesta människor kommer att genomgå skiftande perioder under livet. Leva med familjen, leva oberoende, ha en partner, gifta sig; men inget av dessa förhållanden behöver vara för alltid.

Min mor, en kvinna som ville studera och dessutom var ”begåvad för det”, som man sade på den tiden, fick inte göra det, för enligt hennes mamma måste hon hjälpa till hemma med hushållsarbete. En farbror till min mor erbjöd sig betala hennes studier ur egen börs. Men hon fick ändå inte, fick inte. Hon var en kvinna med vetgirighet och önskan att bli något, skriver Elvira Herrador Quero (bilden).

”Och hon överförde sin önskan till mig”.

”Dotter min, studera, skaffa dig en framtid och bli aldrig beroende av en man. Om du gifter dig ska det vara av kärlek och inte för att lösa din framtida försörjning. Utbildningen gör dig fri och tillåter dig bestämma”.

”Jag säger tack till min mor och till andra mödrar, tack för deras stöd. Utan det skulle många kvinnor i min generation blivit tvungna att följa en liknande väg.

¡Feliz día de la mujer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.