Prenumerera på nyheterna

Svenska turister strandade i Spanien efter konkurs

Thomas Cook-konkursen slår hårt och brett i Spanien både mot resenärer, anställda och underleverantörer. Bolaget med 178 år på nacken har cirka 600.000 resenärer på olika destinationer. Företaget har mer än femtio hotell i Spanien, ett mindre flygbolag, cirka 2.500 anställda och tar cirka fyra miljoner turister från europeiska länder till spanska destinationer varje år skriver Diario SUR på måndagen.

”Vi beklagar att Thomas Cook har upphört med omedelbar verkan. Besök thomascook.caa.co.uk för ytterligare information” skriver Thomas Cook på sitt Twitterkonto.

Thomas Cook är också huvudägare till Ving som ställer in alla flygningar från Norden under måndagen vilket kommer att beröra 1.706 svenskar som hade tänkt flyga utomlands meddelar Ving i ett pressmeddelande.

Thomas Cook är noterat på Londonbörsen men de viktigaste ägarna är tyska och kinesiska Fosun. Thomas Cook uppger att man inte har lyckats övertyga ägarna om att man ska reda ut den svåra ekonomiska situation som man har hamnat i – trots stora ansträngningar. Därför ser sig styrelsen inte ha något annat val än att omedelbart begära företaget i konkurs.

”Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år”, säger vd Peter Fankhauser i uttalandet.

Nu börjar det omfattande arbetet med att ta hem 150.000 strandade turister efter att 117 flyg som skulle transporterat resenärer för Thomas Cook står på marken.

I dagsläget rör det sig om tusentals turister som är strandade i Spanien. Främst britter, tyskar och skandinaver skriver Diario SUR. De befinner sig vid 29 hotell på Balearerna samt vid 20 hotell på Kanarieöarna samt sex hotell på spanska fastlandet.

Enbart på Kanarieöarna rör det sig om mellan 25.000 till 30.000 strandade turister enligt den spanska affärstidningen Expansión.

Alla Vinggruppens flyg ställs in tills vidare.
Vår ambition är att få upp flyg i luften så snart som möjligt, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef vid Vinggruppen Norden, till TT.

Den som bara köpt en flygbiljett med Ving kan inte räkna med någon ersättning i form av resegaranti. Garantin gäller när transport kombineras med boende, säger Gustav Sandgren, vägledare på Konsumentverket, till Svenska Dagbladet.

EU-lagstiftningen föreskriver att det ska vara paketresor. Alltså med transport och boende i kombination. Då är det till Kammarkollegiet och deras resegarantinämnd man ska vända sig för att kräva ersättning, berättar Gustav Sandgren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.