Prenumerera på nyheterna

Svenskar med semesterbostad kan dra nytta av utökade tjänster för rutavdrag

Ta hand om post, vattna blommor, spola kranar och toaletter eller vädra. Ett antal nya tjänster kan svenskar med semesterlägenhet i Spanien dra nytta av när rutavdraget från nyåret utökades med en rad nya tjänster. Intresse för att använda sig av rutavdrag ökar för varje år. Från nyåret utökades taket från tidigare 50.000 SEK till 75.000 SEK per person. Det är en höjning med 50 procent.

Har du som äger en lägenhet i Spanien blivit fast i Sverige under covidpandemin? Då kan du be någon utföra enklare former av tillsyn av din semesterbostad i Spanien och dra nytta av rutavdraget.

Från nyåret utökades antalet tjänster som täcks av rutavdraget för att även gälla trädfällning, hustillsyn och tvätt vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten.

Däremot ingår inte kemtvätt.

Pia Blank Thörnroos är skattejurist hos Skatteverket och säger till TT:
– Tanken är att det ska vara kopplat till sådant man gör själv. Man har helt enkelt inte möjligt att kemtvätta hemma och sådana tjänster ska därför inte subventioneras. Detta är inte något Skatteverket hittat på utan lagstiftare, säger hon.

Bland raden av nya utökade tjänster finns även möblering och hopsättning av till exempel Ikea-möbler. Däremot omfattas inte inredningstjänster, så kallad homestyling.

Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande ingår.

Dessutom ingår en enklare tillsyn av till exempel semesterbostad även om den ligger i ett annat land som exempelvis Spanien.

Det kan handla om att ta hand om post, vattna blommor eller vädra.

– Det betyder att du ringer din tillsynsman och ber personen vädra och spola igenom alla rör inför att du kommer till ditt hus i Spanien, säger Pia Blank Thörnroos till TT.

Däremot ingår inte skötsel av poolen, något som beskrivs som omdiskuterat och känsligt. Det handlar i så fall om att undersöka att poolen inte läcker.

När det gäller rotavdraget vid renoveringar och byggnationer i det egna hemmet utökas tjänsterna även här med installation av solcellsanläggningar och laddstolpar till elbilar. Här handlar det om en skattereduktion på upp till 50.000 SEK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.