Prenumerera på nyheterna

Svenskbyggd ishall i Madrid blir bårhus

Ishallen i Majadahonda som har is året runt invigdes 1996. Den är byggd av det svenska företaget Skanska och ritad av Växjöarkitekten Peter Wisme. Med coronapandemin har Palacio de Hielo förvandlats till ett större bårhus för plats till 440 avlidna.

Ishallen i Madridförorten Majadahonda är på 1.800 kvadratmeter. I stället för glada barn, ungdomar och vuxna som åker skridsko eller spelar ishockey har anläggningen ställts iordning för att ta emot kistor i avvaktan tills begravningar kan hållas. Det är den andra ishallen i Madridregionen som används i detta syfte.

Det är regionalregeringen i Madrid tillsammans militärenheten UME och Majadahonda kommun som beslutade att ishallen från nu fungerar som ett bårhus under coronapandemins härjningar i Madridområdet. Även rättsmedicinska IML (Instituto de Medicina Legal) har förlagt en del av verksamheten i ishallen som ligger nära sjukhuset Hospital Universitario Puerta de Hierro.

Samtliga skyddslagar måste uppfyllas ur hälsosynpunkt samtidigt som myndigheterna betonar värdighet och respektfull behandlingen av offren.

Javier Fernández med ett flertal mästerskapsguld i konståkning har normalt ishallen i Majadahonda som hemmaplan i Spanien. Han har blivit världsmästare i konståkning två gånger (2015 och 2016) och är även sjufaldig europeisk mästare och sexfaldig spansk mästare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.