Prenumerera på nyheterna

Synkroniserat tillslag mot jihadister i Spanien och Marocko

De Spanska och Marockanska polisstyrkorna sprängde i går den 4 november en jihadistcell genom ett samtidigt tillslag strax utanför Madrid och i norra Marocko.

I Marocko greps tre personer i Farkhana och Bani Nassar i Nadorprovinsen, samtliga var mellan 24 och 39 år gamla. En av de gripna är bror till en känd terrorist som agerar i Syrien / Irak. Parallellt med dessa gripanden greps ledaren för jihadistcellen av den spanska nationalpolisen i Guadalajara nordost om Madrid. Den gemensamma operationen har arbetsnamnet BCIJ.

De gripna misstänks för att ha spridit propaganda för IS och för att ha planerat terrordåd som svar på upprepade uppmaningar från IS-ledare enligt uttalande från den marockanska antiterroristpolisen. Cellens ledare anklagas för att ha organiserat möten med andra radikala islamister i och runt den spanska exklaven Melilla och han skall även ha varit i kontakt med jihadister i Syrien och Mali enligt den spanska polisen.

Operationen resulterade också i beslag av elektronisk utrustning, mobiltelefoner, masker, böcker och manuskript fulla av extrema ideologier. Den samordnade operationen är en följd av det ökade terrorhotet i Marocko och Spanien, enligt uttalandet från den marockanska polisen.

Marocko var i stort sett fritt från islamiskt våld fram till förra året då två skandinaviska turister halshöggs av IS-supportar i Atlasbergen. Tre män greps då för det dådet och dömdes till döden, ett straff som inte har utförts i Marocko sedan 1993.

Marockanska myndigheter belyser ofta sina ansträngningar mot terrorism och deras samordning med kolleger i Europa, och särskilt då med Spanien och Frankrike. Marocko samarbetar även med USA i terroristfrågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.