Prenumerera på nyheterna

Syskonpar döda i historiskt oväder i sydöstra Spanien

Sveriges ambassad skriver på sin webbplats att det pågår just nu ett kraftigt regnoväder med starka vindar i regionerna Valencia, Alicante, Murcia och Almeria.

”Resenärer och bosatta i området rekommenderas följa väderutvecklingen och eventuella varningar via lokala myndigheter och medier” skriver Sveriges ambassad i Madrid.

Två personer har hittills omkommit i det oväder som har drabbat Valenciaregionen och provinsen Alicante under torsdagen. Lokala medier uppger att det råder stora trafikproblem med avstängda och vattenfyllda vägar.

Ovädret över sydöstra Spanien beskrivs av myndigheterna som en ”explosiv cocktail av regn och vind”. På vissa platser i regionen Valencia och Costa Blanca sitter hundratals bilar fast i vattenmassorna. Flera jordskred har inträffat.

En avgång med höghastighetståget AVE mellan Alicante och Madrid med 60 passagerare står stil på en station och kan inte köra vidare.

Hundratals har evakuerats från sina hem och räddningstjänsten arbetar febrilt för att undsätta drabbade människor.

Samtliga skolor är stängda i 191 kommuner i provinserna Valencia och Alicante på torsdagen vilket berör 338.000 elever, rapporterar dagstidningen ABC som hänvisar till regionala myndigheter.

Två personer har omkommit i Caudete nära Albacete. Guardia Civil uppger att det rör sig om ett syskonpar, en man och en kvinna, 61 och 51 år, vars bil drogs med av vattenmassorna i Fuente la Higuera utanför Caudete.

I Ontinyent i regionen Valencia har det fallit över 283 mm regn idag vilket är rekord sedan 1917.

Myndigheterna har utlyst en så kallad ”alerta roja” vilket motsvarar klass 3-varning. Allmänheten uppmanas att följa lokal information på nätet, tidningar och radio. Varningen gäller för provinserna Valencia, Alicante och Almería även för i morgon fredag enligt väderlekstjänsten Aemet.

Spaniens tillförordnade regeringschef Pedro Sánchez skriver på Twitter och vädjar till allmänheten att vara försiktiga och följa myndigheternas instruktioner.

Följ 112 i regionen Valencia på Twitter @GVA112 och få senaste uppdateringarna i väderläget.

Bildtext: Så här såg det ut i Torrevieja på torsdagen. Vissa områden där har fått 100 mm regn.

(Foto Twitter @ProyectoMastral Joaquín Carrión)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.