Prenumerera på nyheterna

Tidigare anställd stämmer Svenska kyrkan för kontraktsbrott

En tidigare kvinnlig anställd vid Svenska kyrkans församling på Costa del Sol stämmer kyrkan för kontraktsbrott. Stämning som lämnades in den 4 februari gäller ett anställningsavtal och tilläggsavtal som den tidigare kyrkoherden Mikael Jönsson träffade för församlingens räkning med den 30-åriga kvinnan. Det var den 22 september 2017 som den svenska kvinnan som är i 30-årsåldern började arbeta vid Svenska kyrkan i Fuengirola. Den 8 januari 2021 blev hon uppsagd med omedelbar verkan.

Kvinnan hävdar kontraktsbrott och har stämt kyrkan på ett högre belopp visar stämningen som Svenska Magasinet har läst och som är inlämnad till en arbetsdomstol i Málaga, CMAC (Centro de Mediación, Arbitraje y Conciliación).

Den tidigare kyrkoherden Mikael Jönsson skrev ett tilläggsavtal 16 april 2019 med 24 månaders uppsägningslön plus löneförmåner med giltighet från 1 januari 2019. Bakgrunden var att den anställda kvinnan skulle få samma förmåner som om hon hade blivit utsänd från SKUT i Uppsala.

Kvinnan som är i 30-årsåldern är mycket kritisk till styrelsens agerande. Hon känner sig utfryst.

– Och ingen ville underteckna mina sjukförsäkringspapper när jag skadade mig och gick in i väggen då jag jobbade en 200 procent tjänst. Styrelsen hade godkänt att den tidigare prästfrun kunde jobba på ett rehab hem i Benalmádena men ändå få ut full lön från kyrkan vilket gjorde att hon fick dubbelt betalt plus utbildning. När jag ramlade i hop ville de inte ens skriva på mina sjukpapper, säger kvinnan till Svenska Magasinet.

Hon menar att hon blivit utsatt för trakasserier av utsänd personal och styrelse. Och trakasserierna fortsätter.

Advokat Göran Rise är mycket kritisk till den tidigare styrelsens agerande och den tystnadskultur som tycks råda inom församlingen.

– Sedan november 2020 har jag försökt tala med kyrkorådet om detta via skriftväxling. För att undgå att saken hamnar i domstol. Det är märkligt att det måste gå så långt som till en stämning. Det är väldigt olyckligt, säger advokat Göran Rise.

Svenska Magasinet har utan framgång sökt Mikael Perman, ordförande i interimstyrelsen.

LÄS MER: Svenska kyrkan ska synkroniseras med regelverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.