Prenumerera på nyheterna

Tillfälligt munskyddskrav utomhus från fredag

Trots att smittspridningen i huvudsak sker i inomhusmiljö väljer Spanien att från fredag återinföra tillfälligt munskyddskrav i offentlig utomhusmiljö. Det meddelar landets regeringschef Pedro Sánchez. Hur länge kravet på munskydd utomhus kommer att gälla är oklart. Sánchez ger ingen specifik tidsfrist men säger att det är ett tillfälligt beslut som kommer att lyftas ”så snart som möjligt”. Enligt smittskyddsexperter är det inte utomhus som smittspridningen i huvudsak sker. I stället sprids smittan inomhus.

Läs mer: Experter ifrågasätter beslutet om munskydd utomhus

Det finns motsägelser i de beslut som Spanien nu väljer att införa. Det mest logiska skulle vara att införa begränsningar på serveringsställen både i antalet besökare som öppettider och att bara tillåta sittande gäster.

I stället införs krav på munskydd utomhus medan det är okej med fullsatta serveringsställen och gäster som äter, självklart utan munskydd.

Inför det möte som regeringschefen Pedro Sánchez höll med regionpresidenterna under gårdagen var det enbart sju av Spaniens totalt 17 regioner som hade rest kravet på munskydd i utomhusmiljö.

Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso försvarar användningen av munskydd utomhus med att det endast bör vara en rekommendation när inte socialt avstånd kan hållas.

Hur beslutet om munskyddskrav utomhus kommer att tillämpas återstår att se. Till beslutet kommer ett antal undantag som vid utövande av motion eller i ”naturliga miljöer” som stranden, landsbygden eller bergen.

Vid en pressträff tillade Pedro Sánchez att det obligatoriska munskyddskravet utomhus inte gäller i en större park om du kan hålla ett avstånd på 1,5 meter till personer som du inte känner. Eller om du bara är tillsammans med personer från samma hushåll.

Under fredagen möts ministerrådet som därefter följs av en pressträff.

Några ytterligare nyheter som den spanska regeringschefen meddelar:

Åtgärder införs för att intensifiera och påskynda vaccinationsprocessen med tonvikten på boosterdosen eller påfyllnadsdosen. Vaccinationsteam från Försvarsmakten sätts in, pensionerad sjukvårdspersonal och utländsk personal kallas in för att öka vaccinationshastigheten.

292 miljoner euro satsas i en utbyggd primärvård med fler tillfälligt anställda.

Vaccinationsprocessen skruvas upp den närmaste tiden där 80 procent av befolkningen mellan 60 och 69 år ska ha fått påfyllnadsdosen före årets slut.

80 procent av de mellan 50 och 59 år ska ha fått sin påfyllnadsdos under veckan som börjar 24 januari. 80 procent mellan 40 och 49 år den första veckan i mars,

70 procent av barn mellan fem till 11 år ska ha fått sin första dos fram till första veckan i februari och andra dosen till veckan som börjar den 19 april.

Möjligheterna till att köpa antigentster vid apotek ska förbättras.

Det av EU bestämda Covidpasset får en högsta giltighetstid på nio månader från det när senaste vaccindosen gavs.

Covidpass på serveringsställen inomhus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.