Tio jihadister gripna i Madrid för finansiering terrorsekten Daesh

Spansk nationalpolis har under förmiddagen gjort ett tillslag mot ett nätverk i Madrid bestående av syrianer som samlat in pengar till finansiering av terrorsekten Daesh. Minst tio personer, samtliga syrier, har gripits och ytterligare gripanden kan komma.

Enligt källor till den spanska dagstidningen ABC ska de gripna samlat in betydande belopp som skickats till Daesh för att finansiera hemresor för de som medverkade i kriget i Syrien. De har använt sig av det informella banksystemet Hawala utan kvitton, redovisning och bokföring.

Verksamheten beskrivs som ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten. Efter förlusten av sitt territorium i Syrien återvänder många Daesh-sympatisörer till sina tidigare länder. De har svurit sin lydnad till jihad och att utföra attentat. Utredarna har arbetat med att nysta upp nätverket i flera månader.

Dessa återvändare prioriteras av underrättelsetjänster runt om i världen. Den spanska antiterroriststyrkan och underrättelsetjänsten tar det på fullaste allvar.

I nuläget är informationen knapphändig om förmiddagens insats som fortsatt beskrivs som öppen och inte avslutad.

Tidigare i år greps en 43-årig man i Vallecas i Madrid för att samarbete med ett nätverk som finansierade terrorsekten Daesh via Hawala. Den mannen hade kommit som flykting till Spanien från Aleppo i Syrien med sin fru och minderåriga barn.

(Arkivbild)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.