Prenumerera på nyheterna

Tjänade Vox mest på veckans partiledardebatter?

Om de två partiledardebatterna som hölls tidigare i veckan i spansk television har övertygat åtta miljoner osäkra väljare återstår att se. På söndag håller Spanien allmänna val och det enda säkra i ögonblicket är att PSOE vinner och blir största parti. Men vad som sedan händer är mera osäkert.

Samtliga opinionsundersökningar pekar ut PSOE som valets stora vinnare. För partiledaren Pedro Sánchez skulle detta i så fall bli den första valsegern. PSOE har i samtliga undersökningar dragit ifrån och är det klart största partiet före Partido Popular.

Men hur det blir med regeringsbildningen efter valet är mera osäkert. Pedro Sánchez kan söka stöd hos det vänsterorienterade protestpartiet Unidos Podemos men det räcker inte för att få majoritet. Då krävs det som oppositionen kallar ”pacto Frankenstein”, det vill säga stöd även från katalanska separatister och andra regionalistiska partier i Navarra och Baskien.

I partiledardebatterna i måndags och tisdags fick inte högerpartiet Vox partiledare Santiago Abascal medverka eftersom de är ett nytt parti i dessa sammanhang och inte finns med i kongressen sedan tidigare.

Att inte Vox medverkade har det riktats kritik mot. Partiet har därmed sluppit den granskning som följer med partiledardebatter. För osäkra missnöjda väljare som skakade på huvudet åt veckans två tv-sända debatter med etablerade partier kan Vox nu i stället bli ett alternativ. Det kan helt enkelt vara så att Vox var det parti som tjänade mest på partiledardebatterna tidigare i veckan.

Vad det betyder för högerfalangen Partido Popular-Ciudadanos-Vox återstår att se. I december fick de tillräckligt med röster för att PP-Ciudadanos kunde bilda regionalregering i Andalusien efter 37 års socialistiskt styre i Spaniens södra region. Vox valde att släppa fram PP-Ciudadanos för att bryta socialisternas styre.

Något liknande kan mycket väl hända nationellt efter valet på söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.